Megtilthatják a rendőrök arcának közzétételét a médiában

A törvényjavaslat tiltakozásokat váltott ki a francia újságírókat tömörítő szakszervezetek és jogvédő csoportok körében.

Cseke Dóra
2020. 11. 11. 5:50
null
Párizs, 2018. december 1. A dráguló üzemanyagárak ellen tiltakozó sárga láthatósági mellényt viselõ tüntetõk által felgyújtott autó ég Párizsban 2018. december 1-jén. A sárgamellényeseknek ez a harmadik nagy tüntetése, november 17. óta tartanak demonstrációkat különbözõ helyszíneken az ország útjain. MTI/EPA/Etienne Laurent Fotó: Etienne Laurent
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Teljes biztonság című törvénytervezet már most heves tiltakozásokat váltott ki a francia újságírókat tömörítő szakszervezetek és jogvédő csoportok körében, akik azért bírálják a kormányt és a javaslatot teljes vállszélességgel támogató belügyminisztert, Gérald Darmanint, mert véleményük szerint az új törvény – ha a nemzetgyűlés elfogadja – súlyosan korlátozni fogja a sajtószabadságot.

A törvénytervezet ötlete még a korábbi belügyminiszter, Christophe Castaner személyéhez fűződik. A sárgamellényes tüntetések idején ugyanis egymást érték azok a helyszíni tudósítások, amelyekben a riporterek, sőt a tüntetők is az erőszakos utcai megmozdulások megfékezésével bajlódó rendőröket és a rendőrök arcát filmezték csak, semmi mást.

Miután ezek a felvételek felkerültek a világhálóra, illetve bekerültek a televíziós híradásokba, a képsorokról beazonosított rendőrök és családjaik életveszélyes fenyegetéseket kaptak, sokan még az otthonukban is.

Az elfogadás előtt álló törvényjavaslatot az Emmanuel Macron elnök által alapított Köztársaság Lendületben, illetve az Agir párt képviselői dolgozták ki.

A társadalmi vita célkeresztjébe került tervezet lényege tehát, hogy a fegyveres erők dolgozóit ábrázoló felvételeket csak akkor szabad közzétenni a médiában, beleértve a közösségi hálózatokat is, ha a munkavégzés közben lencsevégre kapott rendfenntartók arcát a felvétel készítői kitakarják, azért, hogy a munkájukat végzők személyazonossága ne kerülhessen nyilvánosságra.

Azaz beszámolók készítése továbbra sem tilos, de a képi anyag közzétételnek módja ezentúl szabályozott lenne. A törvényt megszegők 45 ezer euró büntetésre és egy év börtönre számíthatnának.

A tervezet ellen felszólalók hangsúlyozták, hogy az új rendelet nemcsak a sajtó munkavégzését lehetetleníti el, és „aránytalanul” korlátozza a sajtószabadságot, de véleményük szerint az embereket is megfosztja attól a joguktól, hogy korlátozás nélkül jussanak hozzá az információkhoz. Ugyancsak az ellenzők véleménye szerint az arc nélküli rendfenntartók brutalitásának ezentúl semmi nem szab majd határt, már az sem, hogy a rendőrök nem akarják viszontlátni magukat az esti híradóban vagy a Facebookon.

Emlékezetes, hogy az erőszakba forduló sárgamellényes tüntetések idején a rendfenntartó alakulatoknak engedélyezték a teljes arcot elfedő maszk viselését, hogy garantálni lehessen a rendőrök számára a magánélet biztonságához fűződő jogot. De már a fekete maszkok is felzúdulást váltottak ki a tüntetők körében, és akkor is azzal vádolták a rendőröket, hogy a személyazonosságuk elrejtésével következmények nélkül és aránytalan brutalitással járhatnak el a vétlen demonstrálókkal szemben. A jogvédők pedig rámutattak arra is, hogy

a fekete maszkban masírozó rendőri alakulatok vérfagyasztó, félelemkeltő látványt nyújtanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.