Merkel is a WHO-ra bízná a vakcinák engedélyezését

A német kancellár Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel beszélt online konferencián.

Magyar Nemzet
2021. 04. 28. 16:55
MERKEL, Angela; LI Ko-csiang
Angela Merkel német kancellár online kormányközi konzultációt tart Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel. Fotó: Michele Tantussi Forrás: MTI/EPA/Reuters pool/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németországnak és Kínának egyesíteni kellene erőiket, hogy legyőzzék a koronavírus-járványt, amelyhez mélyebb együttműködésre lenne szükség a vakcinákat illetően – sürgette Angela Merkel német kancellár Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel folytatott online kormányközi konzultációja során a Bloomberg tudósítása szerint. Beszédében a politikus hangsúlyozta, hogy az oltóanyaggyártásról nyíltan és átláthatóan kellene beszélniük, és – amennyiben lehetséges – kölcsönösen el kellene ismerni a vakcinákat.

A német kancellár úgy vélte, hogy az engedélyezési folyamatot az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) kellene felügyelnie.

Angela Merkel német kancellár online kormányközi konzultációt tart Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel
Fotó: Michele Tantussi/MTI/EPA/Reuters pool

Angela Merkel szavai már csak azért is fontosak, mert az Európai Unióban jelenleg élénk vita dúl a „keleti vakcinákról”. A kudarcos brüsszeli beszerzés ellenére a tagállamok szinte kivétel nélkül csak olyan oltóanyagot használnak, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) már jóváhagyott, és egyelőre Magyarország az egyetlen, amely kínai oltóanyagot is alkalmaz. Kérdéses viszont az is, hogy a keleti oltásokat az úgynevezett zöld igazolványokhoz elfogadják-e, az Európai Bizottság állásfoglalása egyelőre minden tagállam belátására bízná a döntést.

Habár korábban szó volt arról, hogy a kínai illetékesek már felvették a kapcsolatot az uniós hatósággal az engedélyeztetésről, konkrét lépések – szemben az orosz Szputnyikkal – mindmáig nem történtek. Ebből úgy tűnik, Pekingnek egyelőre nem áll szándékában betörni az európai piacra. Válogathatnak így is kedvükre: már több mint 40 országba exportálnak, és további tízzel tárgyalásban állnak. A kínai vakcinák gyakran kerülnek a bírálatok kereszttüzébe, legutóbb az adott muníciót, hogy az amerikai Associated Press Kao Fut, a kínai járványügyi központ vezetőjét idézve arról írt, az oltóanyagaik nem elég hatásosak. A nemzetközi médián végigsöprő hír után a szakember Global Timesnak adott interjúban sietett leszögezni, hogy „félreértették”, ő valójában annak a lehetőségeit ecsetelte, hogy különféle vakcinák és technológiák ötvözésével, a dózisok pontosításával, az ismétlő oltások időzítésével esetleg növelhető lenne a hatékonyság. Eddig minden vizsgálat azt mutatta, hogy a kínai vakcina biztonságos és hatékony.

A német kancellár szavaival összhangban egy, a Fidesz európai parlamenti képviselői által támogatott módosító javaslat szerint úgy kellene tető alá hozni az uniós igazolványok rendszerét, hogy a vakcinák kötelező elfogadásához kettős követelmény is legyen érvényben: az Egészségügyi Világszervezet sürgősségi felhasználási engedélye, valamint egy tagállam ideiglenes engedélye.

A német kancellár egyébként futólag érintette az emberi jogok helyzetét is Kínában, de nem bírálatokat fogalmazott meg, csupán reményét fejezte ki, hogy újraindítják a párbeszédet a témában. A Reuters emlékeztetett rá, hogy Kína a németek egyik legfőbb gazdasági partnere, kereskedelmi forgalmuk tavaly elérte a 220 milliárd eurót.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.