Migránsszállító hajót tartóztattak fel Palermo kikötőjében

A biztonsági előírások megszegése miatt állították meg a német Sea-Eye civil szervezet hajóját.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 05. 22:02
null
Olbia, 2020. szeptember 25. A Sea Eye német szervezet migránsok szállítására specializálódott hajója, az Alan Kurdi 125, Európába igyekvõ illegális bevándorlóval a fedélzetén a Szardínia szigetén fekvõ Olbia ipari kikötõjébe érkezik 2020. szeptember 25-én. Fotó: Gian Mario Sias Forrás: MTI/EPA/ANSA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz parti őrség szombaton közölte, hogy előző nap feltartóztatta a Sea-Eye német civil szervezet egyik migránsokat szállító hajóját a szicíliai Palermo kikötőjében, mert megszegte a biztonsági előírásokat. A parti őrség elmondta:

egy vizsgálat különféle technikai szabálytalanságokra derített fényt, amelyek nemcsak a legénység, hanem az utasok biztonságát is veszélyeztetik.

Olbia, 2020. szeptember 25.
A Sea-Eye német szervezet migránsok szállítására specializálódott hajója a Szardínia szigetén fekvő Olbia ipari kikötőjébe érkezik 2020. szeptember 25-én.
Fotó: MTI/EPA/ANSA/Gian Mario Sias

A vizsgálat egyebek között kiderítette, hogy a mentőfelszerelések legfeljebb 27 embernek elegendők, ami azt jelenti, hogy veszély esetén a legénység nem tudná garantálni minden utas kimenekítését. A hatóságok a szabálytalanság korrigálásáig nem engedik kihajózni a járművet. A Sea-Eye szombaton bírálta a döntést. Gorden Isler, a szervezet elnöke elmondta: az olasz hatóságok mindig hasonló érvekhez folyamodnak. Isler rámutatott: a Sea-Eye 4 nevű hajó kapitánya példaértékűen végezte mentési kötelességét, és az Európai Unió országai követhetnék az általa nyújtott mintát.

A hajó korábban 415 migránst tett partra a szicíliai Pozzallóban, ahol karanténkötelezettség miatt szintén feltartóztatták.

Ez volt a Sea-Eye 4 első missziója. A hajó Rostock kikötőjéből indult útnak április közepén. Olaszország az Észak-Afrikából Európa felé igyekvő migránsok egyik elsődleges célpontja. Az elmúlt időszakban egyre többen indultak útnak Tunéziából és Líbiából. A római belügyminisztérium adatai szerint január óta 15 ezer migráns érkezett Olaszországba, háromszor annyi, mint 2020 ugyanezen időszakában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.