„Nem születhetett más ítélet” a George Floyd-perben

Akár negyven évig terjedő börtönbüntetésre is számíthat Derek Chauvin. Történelmi fordulatot emlegetnek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, BBC, Fox News, Newsmax2021. 04. 21. 10:12
null
Minneapolis, 2021. április 21. Videofelvételrõl készült kép az afroamerikai George Floyd halálának okozásával vádolt Derek Chauvin korábbi rendõrtisztet kivezetik a tárgyalóterembõl perének ítélethirdetése után a Hennepin megyei bíróságon, Minneapolisban 2021. április 20-án. A 45 éves Chauvint minden ellene felhozott vádpontban bûnösnek találta az esküdtszék, és akár 40 évig terjedõ börtönbüntetésre is számíthat. A részletes ítélet 8 héten belül várható. MTI/AP/Court TV Fotó: Court TV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindhárom, ellene felhozott vádpontban bűnösnek találta az esküdtszék Derek Chauvin volt rendőrtisztet kedden, a Minneapolisban található Hennepin megyei bíróságon. Az esküdtszék tíz és fél órás tanácskozás után hozta meg döntését a három hétig tartó tárgyalást követően. Peter Cahill, az ügy bírája bejelentette: a részletes ítélet nyolc héten belül várható. A volt rendőr akár negyven évig terjedő börtönbüntetésre is számíthat. A rendőrtiszt várhatóan meg fogja fellebbezni az ítéletet.

Derek Chauvin (jobbra) és védőügyvédje a minneapolisi bíróságon 2021. március 29-én
Fotó: MTI/AP/Bírósági televízió felvétele

Chauvin tavaly május 25-én, egy rendőri intézkedés során perceken keresztül térdelt a színes bőrű George Floyd nyakán, és ezzel a vád szerint a férfi halálát okozta. Később a nyilvánosságra hozott boncolási jegyzőkönyvből kiderült, hogy az áldozat szívbetegségben és Covid–19-betegségben szenvedett, továbbá a szervezetében rengeteg kábítószer is volt.

Derek Chauvint kivezetik a tárgyalóteremből perének ítélethirdetése után
Fotó: MTI/AP/Court TV

Az esetnek nagy visszhangja volt az Egyesült Államokban. Minneapolisban és számos más amerikai nagyvárosban hónapokig tartó tüntetéseket tartottak a rendőri brutalitás és fajgyűlölet ellen. A tüntetések sok helyütt zavargásokká fajultak. George Floyd halálát sokan – főleg a baloldalon – a feketék elnyomásának szimbólumaként értelmezték, egyes államokban a rendőrség finanszírozásának csökkentésével, a rendvédelmi szervek átalakításával reagáltak a demokrata párti politikusok. Az amerikai jobboldal viszont az esetet követő zavargásokat és fosztogatásokat, a rendőrség megtámadását ítélte el. A pert azért is figyelték árgus szemekkel az egész országban, mert rendőrtiszteket ritkán vádolnak meg, s még ritkábban ítélnek el rendőri intézkedés során bekövetkezett halálesetekért.

A Derek Chauvin elleni ítéletnek örülnek emberek Minneapolisban
Fotó: MTI/EPA/Craig Lassig

Az esküdtszék döntését üdvrivalgással fogadta a bíróság épülete előtt összegyűlt több száz ember. A család ügyvédje, Ben Crump azt mondta, ez egy

fordulópont az Egyesült Államok történetében

– George igazsága a szabadságot jelenti mindenki számára – fogalmazott George Floyd testvére. Philonise Floyd azt mondta: megígéri, hogy lankadatlan lesz az igazságért folytatott küzdelme. Keith Ellison, Minnesota állam legfőbb ügyésze sajtótájékoztatóján a Chauvin-ügyben hozott döntést az igazságosság felé tett első lépésnek nevezte.

Barack Obama volt amerikai elnök a Twitter közösségi oldalán úgy reagált. „Ma az esküdtszék helyesen cselekedett, de a valódi igazságossághoz sokkal többre van szükség”. Obama közleményében azt írta: tény, hogy az afroamerikaiakat minden nap másképp kezelik, és az emberek félnek attól, hogy rendvédelmi szervekkel találkoznak.

Philonise Floyd, George Floyd testvére (középen) és a Floyd család testőre (balra)
Fotó: MTI/AP/Jim Mone

Kamala Harris amerikai alelnök a Fehér Házban elmondott beszédében felszólította az amerikaiakat, hogy tegyenek meg mindent a faji igazságtalanságok ellen. Joe Biden amerikai elnök szerint az ítélet egy ritka, de óriási lépés az amerikai igazságszolgáltatás felé vezető menetben. Beszédében úgy fogalmazott: az ítélet üzenete az, hogy senki sem állhat a törvény felett. – De ez nem elég. Itt nem állhatunk meg. A valódi változások és reformok megvalósítása érdekében többet is tehetünk. Többet kell tennünk, hogy az ilyen tragédiák ne ismétlődhessenek meg – hangoztatta. Az elnök úgy vélte, az esküdtszék keddi döntése hozzájárul ahhoz, hogy az afroamerikai embereknek ne kelljen félniük attól, hogy a rendőrséggel találkoznak.

Bár a republikánus politikusok többsége egyetértett azzal, hogy Derek Chauvin hibát követett el, s meg kell büntetni, elítélték demokrata párti társaikat, amiért befolyásolni akarták az esküdtszék döntését. A Chauvin-pert vezető bíró, Peter Cahill szerint éppen ezért megalapozott lehet Derek Chauvin fellebbezési kérelme.

Maxine Waters demokrata párti képviselő például azt mondta szombaton egy tüntetés híveihez szólva, hogy azt akarja, hogy gyilkosság miatt ítéljék el Chauvint, a tüntetőknek ellenkező esetben az utcán kell maradniuk, aktívabbaknak és konfrontatívabbaknak kell lenniük. A bíró visszataszítónak nevezte, hogy Waters halálos ítéletet követelt az akkor még bűnössé sem nyilvánított vádlottra. A bíró úgy fogalmazott: a jogállamiság és a bíróság iránti tiszteletlenség, ha egy megválasztott képviselő a per kimenetelével kapcsolatos nyilatkozatot tesz, amikor az esküdtszék éppen döntéshozatalra ült össze. Ted Cruz republikánus szenátor pedig hevesen bírálta Joe Bident, amiért

az elnök a döntés előtt azt mondta: imádkozik azért, hogy a helyes ítélet szülessen.

Nem meglepő ítélet. Egyes jogi szakértők szerint várható volt ez az ítélet. – Mindenki tisztában volt vele: ha (Chauvint) nem ítélik el, elszabadul a pokol. Előre eltervezett döntés volt – közölte a Fox News hírcsatornával Mark Geragos ügyvéd, aki szerint a tárgyalást övező hatalmas médiaérdeklődés miatt nem is lehetett más az ítélet. – Nem vagyok teljesen meggyőződve róla, hogy az ítéletet – amely bizonyos szempontból jogos volt – egy tisztességes eljárás és a jogállamisági elvek alapján hozták meg. Sokkal inkább a tömeg nyomására született meg – mondta a Newsmax hírcsatornának Alan Dershowitz, a Harvard Egyetem professor emeritusa.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.