Olaszországban már az illegális vakcinakereskedelem miatt aggódnak

Az ország belbiztonságáért felelős szervek szerint a maffia és egyéb bűnszövetkezetek beszivárgása sem kizárt az oltási kampányba.

2021. 01. 14. 16:16
null
Róma, 2020. december 28. Egészségügyi dolgozó megkapja a koronavírus elleni vakcinát a római Santa Maria Della Pieta kórházban 2020. december 28-án. Olaszországban elõször az egészségügyben dolgozóknak adják be az oltást. Az Európai Bizottság december 21-én adott feltételes forgalomba hozatali engedélyt a német BioNTech és az amerikai Pfizer gyógyszeripari vállalatok által kifejlesztett vakcina európai alkalmazására. MTI/LaPresse/AP/Cecilia Fabiano Fotó: Cecilia Fabiano
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Példaértékű eredményeket ért el a koronavírus elleni vakcinák beadásában Olaszország. Kár, hogy az igen értékes oltóanyag nem minden cseppje ott végezte, ahol a legnagyobb szükség volt rá. Egyre több gyanú árnyékában folytatódik a koronavírus elleni védőoltás kampánya Olaszországban. Az egészségügyi szektor ellenőrzésére hivatott csendőrségi szárny (N.A.S.) bevetésére egyre több esetben kerül sor, mivel számos visszaélést követtek el országszerte.

A beadott oltóanyagok egy részét nem az egészségügyi szervek által meghatározott sorrendben, azaz az egészségügyi dolgozók vagy az idősek otthonában lakó és dolgozó személyek kapták meg, hanem rokonok, barátok, soron kívüli protekciósok.

A jelenlegi súlyos vészhelyzetben óriási felelőtlenség és önzés besurranni azok elé, akik hónapokon keresztül fakasszemet néztek a halálos kórral. A visszaélések azonban gomba módra szaporodnak és számos formában ütik fel fejüket a félszigeten.

A különleges alakulat szakemberei a világhálótól kezdve az oltópontokon keresztül, egészen a hulladék megsemmisítéséig ellenőrzik a vakcinákat. Az egészségügyi minisztérium honlapja két esetről is tájékoztat, amikor weboldalon keresztül kínáltak megvásárlásra engedély nélküli oltóanyagot.

Az internetes oldalak felfüggesztésével a tettesek utáni nyomozással elkezdődött az illegális vakcinakereskedelem felkutatása.

Az ország belbiztonságáért felelős szervek szerint a maffia és egyéb bűnszövetkezetek beszivárgása sem kizárt a vakcina felhasználása során. Róma négy kórházában rajtaütésszerű ellenőrzésre került sor – ad hírt az Open hírügynökség. A hatóságok azt feltételezik, hogy az oltóanyagot tartalmazó üvegek alján maradó cseppekhez jutnak hozzá a bűnszervezetek, beszivárogtatott személyeken keresztül. A maradék cseppek összeöntéséből nyert vakcinaadag pedig a fekete piacon végzi engedélyek és garanciák nélkül, akár komoly károkat okozva a naiv felhasználó szervezetében.

A Vatikán környékén található Santo Spirtio in Sassia kórházban felállított oltóközpontban a fent felmerült kérdésről kérdeztük az egészségügyi személyzetet.

– Kórházunkban nem került sor rendőrségi ellenőrzésre, de nincs félnivalónk, hiszen szigorúan az oltási menethez tartjuk magunkat

– nyilatkozta az oltópont koordinátora lapunknak. A maradék oltóanyag körüli üzérkedéssel kapcsolatban pedig pontosította, hogy az oltóanyagot tartalmazó fiolák elkülönítve, rendkívüli ellenőrzés mellett kerülnek elszállításra és megsemmisítésre. A jelenleg rendelkezésükre álló oltóanyag felhasználása egyébként is nehézségekbe ütközik, hiszen tárolása igen alacsony hőfokon lehetséges – fűzte hozzá az oltásokért felelős ápoló.

Bár jelentős eredményeket tudhat magáénak, hiszen 885 ezer személy immunizálását érte el, mégis a vakcinakampány exponenciális gyorsítását sürgetik az olasz szakértők. Ha ugyanis a jelenlegi ritmusban folytatódna az oltások üteme, azaz 75 ezer személy jutna vakcinához, akkor csak 2022 áprilisára (465 nap múlva) sikerülne elérni a nyájimmunitáshoz szükséges számadatokat. A vakcinaközpontok személyzetének kibővítésével várja az AstraZeneca helyi előállítású oltóanyag felhasználásának engedélyezését az egészségügy. Amennyiben ez megtörténik, akkor már február elejétől, akár napi 300 ezer személy beoltására kerülhetne sor – bizakodnak a szakemberek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.