Orbán és Macron megértik egymást

Még a magyar európai parlamenti (EP-) képviselők között is alig akadnak olyanok, akik a transzparencia jegyében magyarul blogolnak az unió tevékenységéről. A liberális frakció soraiban ülő, francia Bernard Guetta viszont magyar, lengyel, német, angol és természetesen francia nyelvű web­oldalt is működtet, mondván: nem akar nyugati–keleti ellentétről beszélni, az Európai Unió pedig bizonyosan a jövőben is megőrzi majd az egységét. Guetta – aki a világhírű DJ, David Guetta féltestvére – az Orbán Viktor és Emmanuel Macron közötti kapcsolatról és a most zajló NATO-csúcsról is nyilatkozott lapunknak Brüsszelben.

2019. 12. 04. 5:50
null
„Ugyanazok a törésvonalak jellemzik az EU tagjait” Fotó: Európai Parlament
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ó, ez egy nagyon régi történet! – kezdi Bernard Guetta, amikor arról kérdezem, hogy mikor járt első alkalommal Magyarországon. Az 1956-os események 20. évfordulóján, 1976-ban, újságíróként látogatott először hazánkba, azóta pedig számos alkalommal vissza is tért: „Szeretem az országukat és a magyar ételeket is.” Az Emma­nuel Macron listáján EP-be jutó, de magát ideo­lógiailag a balközépre helyező képviselő viszont kevésbé kedveli Orbán Viktor miniszterelnököt, akit cinikus politikusnak tart.

– Számomra ellentmondásos az Európa-politikája – fogalmaz a 68 éves politikus, azt firtatva, hogy egy olyan országvezető, aki kiáll a közös védelempolitika mellett, magától értetődően a politikai uniót sem utasíthatja el, a kettő ugyanis kéz a kézben jár. A felvetésre, hogy ilyen módon Emmanuel Macron elnök is lehet ellentmondásos, hiszen az Európai Unió nagy reformereként épp a bővítés ellen szólal fel, Bernard Guetta elmosolyodik. – Nem értek egyet! – hangoztatja.

„Ugyanazok a törésvonalak jellemzik az EU tagjait”
Fotó: Európai Parlament

Hamarosan az Orbán Viktor és Emmanuel Macron közötti kapcsolat kerül szóba. Múlt héten Manfred Weber, az Európai Néppárt parlamenti frakcióvezetője volt az, aki Strasbourgban látványosan elmélkedett azon, hogy miért jön ki hirtelen egymással a magyar és a francia vezető, amikor a májusi EP-voksolást még Orbán és Macron Euró­pája közötti választásként harangozták be.

Weber elméletét Bernard Guet­ta azzal nyugtázza: – Ez ennél jóval összetettebb dolog. Szerinte bár teljesen ellentétes álláspontot képviselnek a liberalizmus, illetve illiberalizmus kérdésében, számos európai ügy – pél­dául az említett közös védelempolitika – összeköti őket. – Azt pedig biztos forrásból tudom, hogy Macron elnök az egyik legokosabb, ha nem a legokosabb európai vezetőnek tartja Orbánt – mondja, hozzátéve: az sem mellékes, hogy kettejük között van politikai értelemben vett „kémia”.

A magyar miniszterelnökről a baloldali képviselő elmondja azt is: szerinte Orbán Viktor nagyon is tisztában van azzal, hogy a Donald Trump irányította Egyesült Államok már nem Európa sziklaszilárd szövetségese, így a NATO-nak erősebb európai alapot kell adni. – Tagállamonként ez túl nagy beruházás lenne, így közösen kell gondoskodnunk a védelmünkről – fogalmaz. – Persze jó lenne, ha az Egyesült Államok és Európa közösen reformálná meg a NATO-t – teszi hozzá, azt hajtogatva, hogy mindez Donald Trump esetleges újraválasztásától függ.

– Én sem vagyok túl bizakodó – válaszol, amikor a francia elnök sokat bírált véleményéről kérdezem, miszerint „a NATO agyhalott”. A katonai tömb sorsát bár homályosnak tartja, Bernard Guetta az Európai Unióval kapcsolatban sokkal inkább bizakodó.

– Európa biztosan megőrzi az egységét. Szerintem ugyanis nincsen igazi Kelet–Nyugat ellentét, ugyanazok a politikai törésvonalak jellemzik a tagországokat – szögezi le a balközép politikus, majd odaszúrja: számos európai kérdésben még akár Orbán Viktor véleménye is változhat majd.

A magyar nyomozás

Bernard Guettának tavasszal jelent meg a L’enquête hongroise (A magyar nyomozás) című könyve, amelyben hazánk, Ausztria, Olaszország és Lengyelország politikai folyamatait elemzi, és párhuzamot von az országok jobboldali – Olaszország esetében egykori jobboldali – vezetése között. Az EP-képviselő folytonosságot lát felfedezni abban, hogy Európa ezen része, zömében az Osztrák–Magyar Monarchia egykori területei hátat fordítottak a liberalizmusnak. Legyen szó a migrációs álláspontról, a homoszexuálisok jogairól vagy a politikai unióról, szerinte a szóban forgó tagállamok nagyjából azonos állásponton mozognak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.