Orbán Viktor: A világgazdaság új korszakát indította el a járvány

A koronavírus elleni oltásért folyó világszintű versenyről, Kelet és Nyugat konstruktív együttműködéséről, a szabad világkereskedelemről, a kínai–magyar gazdasági kapcsolatokról és a kínai vakcina magyarországi felhasználásáról is beszélt Orbán Viktor a kilencedik Kína–Kelet-Közép-Európa-csúcstalálkozón, amelyet ezúttal online videókonferencián tartottak meg – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 02. 09. 13:10
ORBÁN Viktor
Budapest, 2021. február 9. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök részt vesz a Kína és a kelet-közép-európai országok közti, videókonferencián tartott egyeztetésen a Karmelita kolostorban 2021. február 9-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor kifejezte elismerését Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnöknek, amiért a rendkívüli körülmények ellenére összehívta az értekezletet. A magyar kormányfő emlékeztetett: egy évvel ezelőtt tört ki a világméretű járvány.

Ez a válság – mondta – mindent megváltoztatott: kiszakított bennünket a komfortzónánkból, elindította a világgazdaság és a globális politika egy teljesen új időszakát, és kettős kihívás elé állította az államokat. Egyszerre kell megvédenünk polgáraink életét és munkahelyét.

Orbán Viktor miniszterelnök részt vesz a Kína és a kelet-közép-európai országok közti, videókonferencián tartott egyeztetésen a karmelita kolostorban 2021. február 9-én
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

– Bár eltelt egy egész év, jelenleg pontosan ott tartunk, ahol tavaly tavasszal: az egész világ olyan terméket szeretne vásárolni, amelynek kínálata messze elmarad a keresletétől. Ami egy évvel ezelőtt maszk és lélegeztetőgép volt, az most az oltás

– fogalmazott Orbán Viktor, majd aláhúzta: a válság megoldása nem más, mint az oltás.

A magyar kormányfő arról is beszélt: mivel polgáraink élete és gazdaságunk fellendülése a tét, ezért konstruktívabb kelet–nyugati együttműködésre van szükségünk, mint valaha, a kölcsönös tisztelet és jóakarat alapján.

A beruházások kölcsönös védelméről szóló Kína–EU-megállapodás tárgyalásainak lezárása jó lépés volt ebbe az irányba – tette hozzá.

Orbán Viktor elmondta: Magyarország hálás a Kínai Népköztársaságnak és személyesen Hszi elnöknek minden segítségért ebben a kihívásokkal teli időszakban. Felidézte: tavaly sikerült létrehozni egy légi hidat, amelyen keresztül több tíz millió orvostechnikai eszközt szállítottak Magyarországra Kínából. A kínai vállalatok pedig éltek a magyar gazdasági akcióterv által biztosított beruházási lehetőségekkel, és jelentős projekteket hoztak Magyarországra, amelyek Kínát az első számú befektetővé tették 2020-ban.

Orbán Viktor aláhúzta: mi, magyarok támogatjuk a szabad és tisztességes globális kereskedelmet, amelynek ma nagyobb jelentősége van, mint valaha.

Minél kevesebb akadály gátolja a gazdasági és kereskedelmi együttműködést, annál gyorsabban talpra állhat a gazdaságunk – mondta. A kormányfő gratulált a világtörténelem legnagyobb szabadkereskedelmi övezetének, az úgynevezett regionális átfogó gazdasági partnerség (RCEP) létrehozásához, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan megkezdődnek az RCEP és az Európai Unió közötti tárgyalások a jövőbeni együttműködésről. A 17+1 formátum jó motorként szolgálhat e cél eléréséhez – tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök a videókonferencián tartott egyeztetésen. A képernyőn Hszi Csin-ping kínai elnök
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor a csúcstalálkozón kifejezte tiszteletét a kínai tudományos közösségnek a Covid elleni vakcina kifejlesztése kapcsán. Megköszönte, hogy magyar szakértők meglátogathatták a gyártási helyszíneket és konzultálhattak a kínai szakemberekkel.

– Nagyon megnyugtató jelentéseket kaptam küldöttségünktől, amelyek tapasztalatai alapján nemzeti szabályozó hatóságunk kiadta a sürgősségi felhasználásra vonatkozó engedélyt. Nagyra értékeljük a kínai hatóságok konstruktív hozzáállását, amelynek köszönhetően aláírhattuk az oltóanyag megvásárlására vonatkozó szerződést

– fogalmazott a kormányfő, aki arra számít, hogy az első szállítmány már a jövő héten megérkezik.

Orbán Viktor végezetül beszámolt arról, hogy a járvány nem akadályozta meg Magyarországot abban, hogy eleget tegyen kötelezettségvállalásainak a 17+1 keretrendszerben; a Belgrád és Budapest közötti modernizált vasútvonal tervezése folyamatban van, hasonlóan a budapesti Fudan Nemzetközi Egyetem előkészítéséhez.

Nyitottság és közös munka

Kína a koronavírus-járvány elleni küzdelemben is kész együttműködni a közép- és kelet-európai régió országaival, akikkel tovább mélyítené kapcsolatait egyebek mellett a külkereskedelem, a klímavédelem és az oktatás terén is – mondta el Hszi Csin-ping kínai elnök a csúcstalálkozón. Megnyitó beszédében Hszi a Kínát, valamint 17 közép- és kelet-európai országot magában foglaló, 17+1 nevű együttműködési keret nyitottságra, közös munka révén elért közös sikerekre, valamint multilateralizmusra alapuló összefogását méltatta. A kínai elnök támogatásáról biztosította a budapesti Fudan Nemzetközi Egyetem előkészítésének tervét, és említést tett a Magyarország és a kínai vakcinafejlesztők között folyó együttműködésről. Csin Kang kínai külügyminiszter-helyettes keddi sajtótájékoztatóján a Fudan Nemzetközi Egyetem budapesti előkészítését fontos lépésnek nevezte a különböző országokból származó fiatalok kölcsönös megértésének elősegítése szempontjából, reményét fejezve ki, hogy az egyetem egy-két éven belül már megkezdheti a hallgatók toborzását. A kínai fejlesztésű vakcinákról szólva a miniszterhelyettes elmondta: több ország jelezte már szándékát a kínai gyártók felé a közép- és kelet-európai régióból, s Kína részéről megvan a szándék, hogy biztosítsa az oltóanyag-ellátást azoknak, akik erre igényt tartanak. Szerbiába már érkezett, Magyarországra pedig szintén hamarosan érkezhet kínai vakcinaszállítmány – tette hozzá. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.