Orbán Viktor és Emmanuel Macron közös levelet írt

A magyar kormányfő és a francia elnök más uniós vezetőkkel együtt emelt szót az atomenergia mellett.

Magyar Nemzet
2021. 03. 25. 11:59
MACRON, Emmanuel; ORBÁN Viktor
Emmanuel Macron francia államfő (j) és Orbán Viktor miniszterelnök még 2019-ben. Most is egy oldalon állnak. Fotó: Szecsődi Balázs Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közös levélben fordult az Európai Bizottsághoz hét uniós tagállam, amelyben azt kérik, a testület fejezze be az atomenergia hátráltatását. A kezdeményezést Emmanuel Macron francia elnök, valamint Orbán Viktor magyar kormányfő kezdeményezte, de az aláírók között van még Andrej Babiš cseh, Mateusz Morawiecki lengyel, Florin Cîțu román, Igor Matovič szlovák és Janez Janša szlovén miniszterelnök is. A levélben a vezetők azt szorgalmazzák, hogy az atomenergia is kapjon helyet az unió zöldprogramjában: ne csak elismerjék, de támogassák is, mint lehetséges módszert a megfogalmazott klímacélok eléréséhez. A hét ország emlékeztet rá, hogy mindenkinek szuverén joga eldönteni, hogyan teljesíti a vállalásokat, legyen szó akár megújuló energiaforrásokról, akár az atomenergiáról.

Emmanuel Macron francia államfő (j) és Orbán Viktor miniszterelnök még 2019-ben. Most is egy oldalon állnak
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Mint arra a Reuters hírügynökség is emlékeztet, az Európai Unióban 13 tagállam használ atomenergiát, közülük a legnagyobb arányban, hetven százalékban Franciaország. Többen, például Lengyelországban, Bulgáriában, Csehországban új nukleáris erőműveket építenek, vagy terveznek építeni. Németország és Ausztria azonban – főképpen biztonsági aggályokra hivatkozva – ellenzik az atomenergia terjedését.

Az Európai Unió stratégiája szerint 2030-ig az 1990-es szinthez képest 55 százalékkal csökkenteni kell a károsanyag-kibocsátást, 2050-re pedig a fenntartható klímasemlegességet célozták meg. Abban ugyan viszonylagos egyetértés van, hogy ebbe az atomenergia is beleszámít, az viszont nem mindegy, hogy a nukleáris erőművek is kapnak-e támogatást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.