Orbán Viktor: Viseljék a terheket a nagy cégek!

A klímacélok ugyanazok maradtak, de továbbra is éles a vita arról, ki fizesse a védelem árát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Facebook2021. 05. 25. 18:29
VON DER LEYEN, Ursula; MICHEL, Charles
Brüsszel, 2021. május 25. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (b) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke sajtótájékoztatót tart az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfõi második napi tanácskozásának végén Brüsszelben 2021. május 25-én. MTI/EPA/AP/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az egyik csoport szerint az üzemanyag, a benzin meg a lakás adójának a formájában az emberekkel kellene megfizettetni a klímavédelem árát, a másik csoport – minden közép-európai ország ide tartozik – pedig azt mondja, hogy a klímavédelem árát a klímarombolóknak kell megfizetnie, tehát viseljék a terheket a nagy cégek. Ez a vita a jövő hónapban folytatódik – üzente a Facebook-oldalára kedd délután feltöltött videójában Orbán Viktor miniszterelnök, miután véget ért Brüsszelben az Európai Unió állam- és kormányfőinek a kétnapos brüsszeli csúcstalálkozója.

Orbán Viktor ezzel visszautalt arra, amit Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden Brüsszelben mondott magyar újságíróknak: a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével kapcsolatos uniós klímacélokat nem az emberekkel, hanem a nagy szennyezőkkel, a nagyvállalatokkal kell megfizettetni. Magyarország ellenzi azt az elképzelést is, amely szerint a lakóházak szén-dioxid-kibocsátását is bevonnák a kibocsátáskereskedelmi rendszerbe, hiszen eddig a tagállamok saját hatáskörben dönthettek erről.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azonban a csúcsot követő sajtótájékoztatóján azt mondta:

az Európai Bizottság kiterjesztené szén-dioxid-kibocsátási kereskedelmi rendszerét a lakóépületekre és a közlekedésre, ezzel párhuzamosan pedig azonnali kompenzációt vezetne be az alacsony jövedelmű háztartásoknak.

– A kibocsátáskereskedelmi rendszert az EU eddig csak az iparban alkalmazta, funkciójának a kibővítése része lesz a bizottság által júniusban bemutatandó klímavédelmi csomagnak, amelyben a testület javaslatokat is közzétesz azzal kapcsolatban, hogy miként lehet a tagállamokban 2030-ra az uniós célszámoknak megfelelő, 55 százalékos szén-dioxid-csökkenést elérni – jelentette ki.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke sajtótájékoztatót tart Brüsszelben
Fotó: MTI/EPA/AP/Olivier Matthys

Bár a tagállamoknak egyelőre nem sikerült megállapodásra jutniuk a főbb kérdésekben, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke bizakodásának adott hangot, mondván: a vezetők megerősítették a klímavédelemmel összefüggő, nagyra törő közös céljaik melletti elkötelezettségüket, köztük azt, hogy Európa 2050-re klímasemleges kontinens legyen.

A csúcstalálkozó keddi munkanapjának a másik témájával, a koronavírus-járvány okozta helyzettel kapcsolatban Michel azt hangoztatta, hogy az EU óvatosan ugyan, de optimista lehet az oltásban elért eredményeknek köszönhetően, de óvatosságra intett a koronavírus változataival kapcsolatban.

– Magyarország hónapokkal jár a többiek előtt

– hangsúlyozta Facebook-üzenetében Orbán Viktor, emlékeztetve arra, hogy a magyar lakosság már több mint fele megkapta a koronavírus elleni oltóanyag első adagját, messze megelőzve a legtöbb EU-tagállamot.

Az európai uniós tagállamok vezetői kedden abban állapodtak meg, hogy az év végéig százmillió dózis oltóanyagot adományoznak a legrászorultabb országoknak, egyben üdvözölték a múlt heti megállapodást az EU-n belül a járvány idején is szabad mozgást biztosító, a koronavírus elleni beoltottságot igazoló közös uniós dokumentum bevezetéséről.

Orbán Viktor miniszterelnök belga, svéd, szlovén és finn kollégáival beszélget Brüsszelben
Fotó: MTI/Európai Tanács/Mario Salerno

A csúcstalálkozó második napján téma volt a migráció kérdése is. – Az olaszok és a spanyolok napirendre vetették, hiszen ezrével érkeznek illegális migránsok az európai kontinensre – utalt Orbán Viktor arra, hogy az utóbbi hetekben Olaszország és Spanyolország is migrációs válsággal küszködött. – A jövő hónapban ezt kellő mélységben és a döntések reményében fogjuk kitárgyalni.

Persze Magyarország továbbra sem fogadja el, hogy mi vegyük át az illegálisan ide érkezett és beengedett migránsokat

– közölte Orbán Viktor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.