Potápi Árpád János: A magyar nemzetpolitika sikeres éveket tudhat maga mögött

Sok sikert és eredményt ért el a magyar nemzetpolitika a határon túli nemzetrészekkel együttműködve az elmúlt években – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol előadást tartott a Pro Civis társulás által idén már kilencedik éve megrendezett Önkormányzati Szabadegyetemen.

Forrás: MTI2019. 10. 18. 18:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felvidéki magyar polgármesterek, megyei és önkormányzati képviselők képzéséhez kapcsolódóan létrehozott rendezvényen Potápi Árpád János a magyar nemzetpolitika eddigi eredményeiről és a 2020-as évet érintő célkitűzéseiről beszélt.

Elmondta: a magyar nemzetpolitika az elmúlt években nagyon sok sikert és eredményt tudott elérni a határon túli nemzetrészekkel illetve azok magyar politikai pártjaival, szervezeteivel és a történelmi egyházakkal együttműködve. Kifejtette: számos kulturális, oktatási és egyházi épületet sikerült felújítani, jó ütemben zajlik az óvodaprogram, sikerült megerősíteni a magyar oktatási intézményrendszert, illetve a magyar médiát is.

A nemzetpolitikai államtitkár felidézte: 2020 a nemzeti összetartozás éve lesz, ennek alkalmából vissza lehet emlékezni a száz évvel korábbi történelmi eseményekre, rá lehet mutatni azokra a sikerekre, amelyeket a nemzet szétszakítottsága ellenére is el tudott érni, és arra is, hogy a magyarok meg tudták őrizni identitásukat az elszakított részeken és Magyarországon egyaránt.

„Most lehetőségünk van arra, hogy a vesztes 20. századot le tudjuk zárni, és közösen el tudjuk indítani a remélhetőleg győzedelmes 21. századot” – emelte ki Potápi Árpád János. A célkitűzésekről szólva rámutatott: a magyar nemzetpolitika alapvető – az elmúlt kilenc évben megismert – programjai és céljai hasonlóak maradnak. Kifejtette: ezek a nemzeti identitás megerősítése az intézményrendszerek megerősítése által, a családok megerősítése, illetve a gazdaságfejlesztés. Utóbbi a Kárpát-medence, mint gazdasági régió fejlesztését jelenti, ami a szülőföldön való boldogulás erősítését célozza.

„Amikor magyar nemzetpolitikáról beszélünk, azt nem lehet szembeállítani a többségi nemzetekkel” – jelentette ki Potápi Árpád János. Hozzáfűzte: a többségi nemzeteknek is érdekük, hogy a magyarság erősödjön és otthon érezze magát, illetve a magyaroknak is érdeke, hogy a mellettük élő nemzetek is erősödjenek meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.