Repedező Willkommenskultur: Németországban ismét a menedékkérők kitoloncolásáról megy a vita

Pakisztánba küldenének vissza többeket a német hatóságok, azonban a migránsok nem akarnak hazatérni.

2021. 03. 18. 5:55
null
Az ahmadijja közösséghez tartozó nők Rabwah városában. Forrás: REUTERS / Saad Sayeed
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét vita alakult ki a menedékkérők kitoloncolása miatt Németországban, ezúttal Pakisztánba küldik vissza az ahmadijja, az iszlámból kiinduló vallási irányzat több tagját. A belügyminisztérium közleménye szerint az intézkedés 535 személyt érint, azonban mindenki ügyét egyenként megvizsgálják és azt követően döntik el, hogy az illetőt hazaküldik-e, vagy sem. A vallási közösség tagjai azonban maradnának: azzal érvelnek, hogy bár muszlimoknak nevezik magukat, az iszlám mégsem ismeri el őket, mivel prófétájuknak Mohamed helyett az irányzat kitalálóját, Gulam Ahmadot nevezik, az ellentét miatt pedig üldöztetésnek vannak kitéve és a pakisztáni büntetőjog szerint akár bíróság elé állhatnak a közösség tagjai. A német hatóságok azonban azzal érvelnek, hogy a dél-ázsiai országban több olyan város is van, ahol nagy számban élnek a közösség tagjai, ilyen például Rabwah városa is az ország keleti felén.

– Az ahmadijja kizárása még a pakisztáni alkotmányban is szerepel

– magyarázta Mohammad Szuleman Malik, a türingiai és szászországi ahmadijja közösségek szóvivője utalva arra, miért menekültek el Pakisztánból és miért nem akarnak hazatérni. Az ország jogrendszere szerint például útlevelet is csak akkor kaphatnak az ahmadijja közösség tagjai, ha aláírnak egy nyilatkozatot, mellyel lemondanak az irányzat követéséről.

Az ahmadijja közösséghez tartozó nők Pakisztánban, Rabwah városában
Fotó: Reuters / Saad Sayeed

Németországban a járványügyi intézkedések miatt az elmúlt időszakban ideiglenesen felfüggesztették a kitoloncolásokat, Pakisztánba azonban már februárban is indult egy járat az Európába érkező migránsokkal, összesen 16 személyt szállítottak vissza hazájukba.

A kitoloncolt személyek között tizenegy bűnöző volt, akiket németországi tartózkodásuk alatt különféle bűncselekmények miatt ítéltek el, például emberölés, nemi erőszak, fegyverrel történő lopás, kábítószer-kereskedelem miatt

– áll a Bajorországi menekültügyi hivatal közleményében.

A statisztikai adatok szerint Németországban 2019-ben több mint 22 ezer személyt toloncoltak vissza, tavaly viszont 52 százalékkal kevesebbet. Múlt héten például Afganisztánba küldtek vissza a hatóságok 26 migránst, 2016 óta pedig több mint ezer afgán menedékkérő kérelmét tagadták meg. A kitoloncolás azonban koránt sem egyszerű folyamat, hiszen az Emberi Jogok Európai Egyezménye szerint a menekültek nem küldhetők vissza hazájukba, ha ott háború zajlik vagy üldöztetésnek lennének kitéve – Szíriába például 2012 óta nem küldtek vissza senkit. Sok esetben a kitoloncolt személyek visszatérnek az európai országokba és ismét benyújtják a menedékjog iránti kérelmet.

Biztonsági őr őrzi az ahmadijja közösség mecsetét Pakisztán egyik városában, Lahorban Fotó: Reuters / Zohra Bensemra

Horst Seehofer német belügyminiszter korábban ismertette, hogy a tavalyi évben jelentős mértékben csökkent a menedékjog iránti kérelmek száma Németországban. A politikus szerint a világjárvány a migrációs folyamatokra is hatással van, ugyanis a korlátozások miatt a nemzetközi utazás sem olyan egyszerű, mint korábban, továbbá ideiglenesen több ország lezárta határait, így sokan nem tudtak eljutni az európai államokba. 2020-ban mintegy 76 ezer menedékjog iránti kérelmet regisztrált a belügyminisztérium, ami közel 32 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben. A legtöbb kérelmet szíriai, afganisztáni, iraki és törökországi állampolgárok nyújtották be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.