Románia: alkotmányellenes a genderelmélet tanításának tiltása

A taláros testület elfogadta Klaus Johannis kifogásait. Az elnök a jogállamiságra hivatkozott.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 12. 16. 19:33
IOHANNIS, Klaus
Bukarest, 2020. december 14. A román elnöki hivatal által közreadott kép Klaus Iohannis román államfõrõl a bukaresti államfõi rezidencián, a Cotroceni-palotában tartott sajtótájékoztatón 2020. december 14-én. Iohannis szerint "egyelõre nem adottak a feltételek" arra, hogy kormányalakítási megbízást adjon valakinek, ehhez legalább még egy egyeztetési fordulóra van szükség. Az elnök azt követõen nyilatkozott a sajtó képviselõinek, hogy parlamenti súlyuk sorrendjében kormányalakítási konzultációt folytatott a december 6-i választásokon mandátumot szerzett pártokkal. MTI/EPA/Román elnöki hivatal/Dragos Asaftei Fotó: Dragos Asaftei
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romániában alkotmányellenesnek nyilvánították szerdán az oktatási törvény módosításáról szóló indítványt, amely megtiltja a genderelmélet tanítását. A taláros testület elfogadta Klaus Johannis államelnök kifogásait, aki júliusban kért normakontrollt.

A módosító indítvány tiltja, hogy a köz- és a felsőoktatásban, iskolán kívüli pedagógiai tevékenységeken a genderelméletet tanítsák,

amely szerint egy egyén megválaszthatja saját nemét, és az nem mindig azonos a biológiai nemével. Az alkotmánybíróság annyit közölt, hogy többségi, nem egyhangú döntés született ebben a kérdésben.

Az elnök szerint az indítvány sérti a jogállamiságnak és a hatalmi ágak szétválasztásának az alkotmány által szavatolt elvét,

a szabad tanuláshoz való jogot, a gyermekek és a fiatalok jogainak védelmét, a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot, a lelkiismereti szabadságot és az egyetemi autonómiát. Johannis úgy vélte, hogy a parlament nem szabhatja meg, mit taníthatnak az egyetemen.

A genderelmélet oktatását tiltó indítványt a Traian Băsescu volt államelnök által védnökölt jobbközép Népi Mozgalom Párt (PMP) egyik honatyája, Vasile Cristian Lungu Kolozs megyei képviselő terjesztette be, aki ortodox teológiát végzett Zilahon, és az Egyesült Államokban is tanult pszichológiát. Az indítványt június közepén szavazta meg a szenátus ügydöntő jogkörrel. A PMP a december eleji romániai parlamenti választáson kiesett a bukaresti törvényhozói testületből.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.