Szeptembertől forró téma lesz a migráció

Az EU soros elnöki tisztségét betöltő Szlovénia az unió bevándorláspolitikájára is hatással lehet.

2021. 07. 10. 7:20
null
Gulyás Gergely szerint Brüsszel nem illetékes a minket is érintő migrációs kérdésekben Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő Szlovénia szerepe rendkívül fontos lesz a következő hat hónapban, hiszen ebben a pozícióban Ljubljana javaslatokat tehet az európai uniós intézmények felé: bizonyos témákat fel tud gyorsítani, míg más ügyeket jegelhet, magyar szempontból pedig fontos, hogy az EU milyen ügyeket vesz napirendre a következő időszakban – magyarázta lapunk megkeresésére Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzések központjának igazgatója. A politológus hangsúlyozta:

a migráció kezelésének kérdése szeptembertől forró téma lesz, a brüsszeli javaslatok pedig inkább a kötelező kvótákról szólnak, Szlovénia azonban – a magyar, illetve a visegrádi országok álláspontjához hasonlóan – elutasítja az illegálisan Európába érkezők kvóta szerinti szétosztását, ezért nagyon fontos lesz, hogy ezeket a brüsszeli terveket Szlovénia hogyan tudja majd moderálni.

A visegrádi országoknak az Európai Unióban betöltött szerepére vonatkozóan Kiszelly Zoltán arról is beszélt: Közép-Európa egy prosperáló térség, és ezért növekszik a súlya az unión belül, ráadásul az országok lakosságának számát tekintve, ha a V4-ek a fontos döntésekben egy irányba szavaznak, akkor a nagyobb nyugati tagállamok súlyával is vetekszenek.

A nyugat-balkáni útvonalon továbbra sem csökkent a migrációs nyomás, ezért is fontos Szerbia EU-csatlakozásának felgyorsítása
Fotó: Reuters/Szabó Bernadett

Hozzáfűzte: a V4-es összefogás a migrációs válság óta egy fontos tényező az európai politikában, ezt támasztja alá az is, hogy közvetlenül az európai uniós csúcstalálkozók előtt a visegrádi országok vezetői mindig külön is egyeztetik az álláspontjukat, a meghatározó nyugati döntéshozók – például Angela Merkel kancellár – pedig szintén szükségét érzik a csoporttal való egyeztetésnek.

– A legfontosabb gazdasági és politikai kérdésekben a visegrádi országoknak azonos az érdeke, tehát Magyarország, Szlovákia, Lengyelország és Csehország álláspontja tekintetében több az, ami összeköt minket, mint ami elválaszt, noha a nyugati média és a magyar ellenzék jellemzően szereti a különbségekre helyezni a hangsúlyt

– fogalmazott Kiszelly Zoltán. Kitért arra is: magyar szempontból rendkívül fontos, hogy az Európai Uniót bővítsük, főleg a Nyugat-Balkán irányába, amennyiben ugyanis ez megtörténne, akkor a migrációs végvonalak is távolabb kerülnének Magyarországtól, Szerbiának pedig jobban kellene törekednie arra az Európai Unió tagjaként, hogy már Észak-Macedóniánál megállítsa az illegális bevándorlókat.

– A vajdasági magyarokkal való kapcsolattartást is megkönnyíteni Szerbia EU-csatlakozása, ráadásul Belgrádban is egy olyan szuverenista kormány van hatalmon, amely a legtöbb kérdésben azonos állásponton van Budapesttel – fűzte hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.