Szervezetten szállítják Spanyolországba a bevándorlókat?

Idén közel a tízszeresére nőtt a Kanári-szigeteken törvénytelenül partra szálló migránsok száma.

Mártonffy Attila
2020. 12. 22. 6:30
null
La Restinga, 2020. december 8. Afrikából Európába igyekvő illegális bevándorlók a parton, miután a Kanári-szigetekhez tartozó El Hierro szigetén fekvő La Restinga kikötőjébe érkeztek 2020. december 8-án. MTI/EPA/EFE/Gelmert Finol Fotó: Gelmert Finol
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November közepe óta a szocialista Pedro Sánchez vezette spanyol kormány szép csendben fiatal illegális migránsok százait szállítja a szárazföldre a Kanári-szigetekről, ahol ebben az évben közel a tízszeresére, 21 400 fölé nőtt a törvénytelenül partra szálló bevándorlók száma a tavalyi 2168 után. Egyedül novemberben rekordszámú, 8150 illegális migráns érkezett a Kanári-szigetekre a nyugat-afrikai útvonalon, míg tavaly ugyanekkor csupán 517-en – áll az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) múlt hónapra vonatkozó, nemrégiben közzétett jelentésében.

November 20-án Marokkóba utazott Fernando Grande-Marlaska spanyol belügyminiszter, hogy hivatali kollégájával tárgyaljon a főként a nyugat-szaharai térségből Marokkón át a spanyol szigetcsoportra irányuló illegális bevándorlás ügyében. Grande-Marlaska akkor kijelentette, hogy hiába vannak túlterhelve a sziget befogadóállomásai, a bevándorlókat nem szállítják át a szárazföldre, mert ezzel csak bátorítanák a migrációt, és új belépési pontok jönnének létre a parthoz közeli szigeteken. A spanyol hatóságok szerint a migránsok legtöbbje csónakon érkezik a szigetre, és nem kér menedékjogot, így elvileg vissza kellene küldeni a kiindulási országba.

Csakhogy közben Málagába, Valenciába, Alicantéba, később Madridba és Granadába olyan repülőjáratok kezdtek érkezni rendszeresen a Kanári-szigetekről, amelyekről tucat-, később százszámra léptek a szárazföldre illegális migránsok. Csak december 4. és 8. között nyolc ilyen gép landolt a szárazföldön, amelyek ötszáz bevándorlót szállítottak. A helyi hatóságokat a Remix internetes hírportál szerint minderről nem értesítették, tanúk beszámolója szerint egyetlen hivatalos személy sem jött ki a fogadásukra, és azt sem ellenőrizték, nem fertőzöttek-e a koronavírussal. Mindegyik migránst kiengedték a repülőtérről, és mehettek, amerre láttak. Kezdetben a spanyol belügyminiszter tagadta, hogy léteznének ilyen járatok, csak annyit mondott, hogy a migránsok saját elhatározásból, saját maguk vették meg jegyeiket. Miután letelt a 72 óra megfigyelési idő a szigetre érkezésük után, a migránsok oda mehettek, ahová akartak.

A baloldali Sánchez-kormány végül december 11-én beismerte, hogy transzferjáratokat szervez, de csak a rászorulóknak – ám ez utóbbit rendőrök, reptéri hivatalnokok és a légi kísérők is cáfolták: az utasok egytől egyik egészséges fiatalemberek voltak. Számukra nyitva állt az út Franciaország felé, holott a spanyolok még a tartományok között sem utazhatnak a Covid-járvány miatt. A hírportál szerint egyébként 2018, azaz az első Sánchez-kormány beiktatása óta ez a gyakorlat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.