Szigorúan titkos kommunista tiszt építi a demokráciát a Balkánon

Berecz Marianne, a gyilkos kommunista hatalom szigorúan titkos tisztje ma már atlantista.

Forrás: TŰZFALCSOPORT2020. 11. 11. 14:14
null
Forrás: ceu.edu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezúttal egy olyan szervezetről számol be a Tűzfalcsoport, amelynek tagjai között több gyanús személyt is találtak. Munkájukat némiképp nehezítette, hogy az interneten kevés információ érhető el a szervezetről és annak tagjairól, honlapjukon és Facebook-oldalukon alig található tartalom. Mindennek ellenére azonban a Tűzfalcsoport alaposan utána ment a dolognak: ismerjék meg a Népirtás és Tömeges Atrocitások Nemzetközi Megelőzéséért Alapítvány tevékenységét és tagjait.

A szervezet a Facebookon úgy szerepel, mint „Budapest Centre for Mass Attrocities Prevention” (továbbiakban: BCMAP), magyarra azonban úgy fordítják, hogy a Népirtás és Tömeges Atrocitások Nemzetközi Megelőzéséért Alapítvány. Alapítása körül sok gyanús körülményt fedezett fel a Tűzfalcsoport. Kezdjük azzal, hogy mikor alapították: a honlap leírása szerint 2011. január 14-én, a tevékenységükről szóló beszámoló szerint azonban 2010. december 20-án, viszont az alapító okirat aláírása csak 2013-ban történt meg. Magát az alapítványt közösen hozta létre a Károli Gáspár Református Egyetem (az aláíró Dr. Balla Péter akkori rektor) és a CEU (részükről John Shattuck akkori rektor írta alá). Az alapítvány székhelye sem derül ki egyértelműen, itt is három különböző adat található: az éves beszámolóikban címként 1188 Budapest, Villányi u. 47 szerepel, míg az alapító okirat szerint a székhely 1116 Budapest, Villányi út 47, és a Fővárosi Törvényszék által az alapító okirathoz csatolt kivonat szerint pedig 1118 Budapest, Villányi út 47. Könnyen lehet, hogy a címnél elírásról van szó, de az alapítás időpontja teljes rejtély. Az alapítvány, mivel közhasznú tevékenység végzésére jött létre, köteles lenne éves beszámolókat közzé tenni, de a honlapon ezek nincsenek fent. Nem a mi tisztünk eldönteni, hogy ez így mind törvényes-e, mindenesetre furcsa.

A honlapjuk alapján nem tudjuk meg, hogy honnan kapnak támogatást, annyit kiderített a Tűzfalcsoport az alapító okiratból, hogy az induló vagyona 1.100.000 Forint volt, melyből 1 milliót a CEU biztosított, a maradék 100.000 Forintot pedig a Károli. Azonban az nagyon árulkodó, hogy megosztották Facebook-oldalukon az Amnesty International Magyarország és az Emberség Erejével Alapítvány közös emberi jogi oktató képzését.

2020. február 24-én tartottak nemzetközi konferenciát a budapesti Európai Ifjúsági Központban „Trace of Human Tragedies: Perspective to the Future on Civic Activism” címmel. Korábban már írt a Tűzfalcsoport az Európai Ifjúsági Központról, ahol rendszeresen szerveznek programokat és képzéseket a Soros-hálózathoz tartozó NGO-k.

A szervezők a Budapest Centre for Mass Attrocities Prevention mellett a European Muslim Initiative for Social Cohesion, az Islamic Cooperation Youth Forum Eurasian Regional Center és Azerbajdzsán magyarországi nagykövetsége voltak.

Érdekes, nem? Két muszlim szervezettel működtek együtt, miközben Európában számtalan radikális iszlamista terrortámadást követtek már el az elmúlt 5 évben, valamint az azerbajdzsániakkal, akik megtámadták pár hónapja az örményeket. Eddig úgy fest, hogy nem túl sikeres az alapítvány a tevékenységében...

Egy szigorúan titkos tiszt

Az alapítvány részeként a „V4 akciócsoport a tömeges atrocitások megelőzéséért” 2016-ban jött létre, annak indulását a Külügyi és Külgazdasági Intézettel közösen szervezett eseményen jelentették be. A honlapjukról nem derül ki, hogy ennek kik a tagjai, egy magyar személyt leszámítva: Berecz Marianne nagykövet asszonyt. Az esemény szerint ő a Külügyi és Külgazdasági Intézet képviseletében vett részt a kerekasztal-beszélgetésben. Nézzük meg közelebbről, ki is ő.

Berecz Marianne 1957-ben született. Édesapja Berecz János, aki az 1980-as években a Kádár-rendszerben befolyásos politikus, vezető tisztségviselő volt: az állampárt ideológiai- és propagandaügyekkel foglalkozó KB-titkára, az MSZMP KB tagja, 1987-ben a Politikai Bizottság tagja. Komoly, meggyőződéses kommunista volt, aki a rendszerváltás előtt az egypártrendszer fenntartásáért küzdött, a rendszerváltás után pedig az MSZP helyett a marxista-leninista elvek mellett kitartó, újjáalakuló MSZMP tagja lett. Berecz János írta az „Ellenforradalom tollal és fegyverrel 1956” címmel megjelent könyvet, amely a magyar forradalmat az USA által vezetett kapitalista világ, mint külső ellenség, és a „belső ellenség” által végrehajtott ellenforradalomként mutatja be. Ilyenkor persze egyből arra gondol az ember, hogy a gyermek nem tehet a szülei bűneiről. Ne aggódjanak, Marianne-nak is van vaj bőven a füle mögött.

A kommunista örökség és a moszkvai oktatás megtette a hatását: Berecz Marianne szigorúan titkos tiszt (szt) lett, 1989. május 1-jétől már főhadnagyi rendfokozatban, a Belügyminisztérium szolgálatában.

A Heti Válasz 2011-es összeállítása szerint feladata az NSZK elleni hírszerzés volt. Hogy mit csináltak a szigorúan titkos tisztek? Ehhez segítségül hívjuk az említett összefoglalót:

„Az 1990 előtti belügy 2500 szt tisztet foglalkoztatott. Ezren az III/I-es csoportfőnökséget, vagyis a hírszerzést erősítették, 1500-an a III/II-es, illetve III/III-as részlegen, azaz a külső és belső elhárításnál dolgoztak. Az szt tisztekkel kapcsolatban az egyik legsúlyosabb megállapítás, hogy – az ügynökszerepre sokszor zsarolással beszervezett besúgókkal ellentétben – munkájuk önkéntes és ideológiailag motivált volt. Vagyis a korkedvezményes nyugdíj, a sorkatonai szolgálat alóli mentesség és egyéb előnyök fejében azért vállalkoztak a diktatúra támogatására, mert a végsőkig lojálisak voltak a rendszerhez. A közvélekedéssel ellentétben ugyanakkor nem csak klasszikus, vagyis minden rendszerben legitim kémelhárítási feladatokat végeztek. Munkájuk „magában foglalta az állami vonalon jelentkező általános biztonsági feladatok kidolgozásán túl a támadólagos pozíciók létrehozásának elősegítését is” – írják a történészek. Szerintük megtévesztő és álságos tehát az a mítosz, hogy e tevékenység kizárólag az ellenérdekelt titkosszolgálatok Magyarország nemzeti érdekeire (már amennyiben van értelme egy diktatúrában ilyenről beszélni) káros törekvései ellen irányult.”

Berecz Marianne a Moszkvai Állami Egyetem Nemzetközi Újságírás Karán végzett, ahol nemzetközi kapcsolatokat tanult, elsősorban latin-amerikai kitekintéssel. Ezt követően az Amszterdami Egyetem Politikatudományi Karán szerzett ösztöndíjat, ahol a „kormányzás és adminisztráció egy nyílt társadalomban” beszédes című kurzust végezte el. 1981-ben kezdett el dolgozni a külszolgálatban. 2003-tól 2007-ig magyar nagykövet volt Bécsben az EBESZ-misszió mellett, később a Külügyminisztérium munkatársa, valamint 2010-ig az állami tulajdonú Mehib Zrt. (Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.) felügyelőbizottsági tagja volt. 2016-ban a bosznia-hercegovinai háborút lezáró Daytoni békeszerződés végrehajtásának ellenőrzésével megbízott főképviselő Banja Lukában található regionális irodájába nevezték ki vezetőnek.

A főképviselői misszió költségvetésének több, mint felét, pontosan 54 százalékát Brüsszel adja.

Szép kis „alakváltás”: a gyilkos kommunista hatalom szigorúan titkos tisztje ma már atlantista, európai értelemben vett nyílt társadalom párti diplomataként tetszeleg.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.