Szokatlanul sok delfin tetemét mosta partra a víz Görögországban

Szokatlanul sok döglött delfint mosott a partra a víz Számoszon és más Égei-tengeri görög szigeten az elmúlt hetekben, ez összefüggésben lehet egy nagy török tengeri hadgyakorlattal – közölte az Arhipelagosz, a tengeri élővilág védelmével foglalkozó görög civil szervezet.

Forrás: MTI2019. 04. 08. 22:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Február vége óta 15 elpusztult delfint találtak a Törökországhoz közeli görög szigeteken, ami „aggasztóan sok” ahhoz képest, hogy korábban az év hasonló időszakában csak egy-két elpusztult állat tetemét sodorta partra a víz – mondták a szervezet aktivistái. A döglött delfinek többsége fiatal állat volt, látható sérülés vagy betegség nélkül.

Az Arhipelagosz Tengeri Természetvédelmi Intézet szakértői nem tudják, hogy mi okozta a delfinek halálát, de emlékeztettek arra, hogy Törökország több mint 100 hadihajóval nagyszabású hadgyakorlatot hajtott végre február 27. és március 8. között az Égei-, a Földközi- és a Fekete-tengeren hanglokátorokkal és éles lőszerrel.

Márpedig tudósok szerint a katonai szonárok fülsiketítő zaja sérülést okozhat a delfineknek, akár végzeteset is.

A tengerek élővilágát féltve az Arhipelagosz korábban a görög tengeri hadgyakorlatokat is bírálta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.