Tapasz a beteg szervre

Évente sok millió ember kap szívrohamot. Rajtuk segíthet az a különleges tapasz, amelyet a héten mutattak be a brit kardiovaszkuláris társaság manchesteri konferenciáján.

2019. 06. 06. 17:30
null
Ujjbegynyi területen ötvenmillió őssejt vár bevetésre Forrás: Crystalposts.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szívinfarktus akkor következik be, ha a szív oxigénigénye jelentősen meghaladja a koszorúerek által szállított oxigén mennyiségét – és egyéb alapvető jelentőségű tápanyagból sem jut elegendő –, ennek hatására a szívizom egy része elhal. (A jelenség legfőbb oka a koszorúerek érelmeszesedéses beszűkülése.)

Az elhalt terület kezelésére lehet alkalmas az a különleges, laborban növesztett eszköz, amelyet a szívrohamon átesett emberek szívére kell varrni. A kétszer három centiméteres tapasz ötvenmillió őssejtet tartalmaz – a szíven való rögzítés után az őssejtek szívizomsejtekké alakulnak. Egy vagy több tapasz beültetésével a rohamon átesett szervnél megakadályozható, illetve visszafordítható annak károsodása. A hírről beszámoló New Scientist tudományos portál arra is felhívta a figyelmet, hogy csak Nagy-Britanniában évente 920 ezer szívrohamról számolnak be.

Ujjbegynyi területen ötvenmillió őssejt vár bevetésre
Fotó: Crystalposts.com

A tapaszok a sérült szívizom működését segítik, hatékonyabbá teszik a vér pumpálását. Emellett olyan vegyi anyagokat is felszabadítanak, amelyek segítik a szívsejtek regenerálódását. A laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy a tapaszok rögzítése után három nappal megjelennek az első szívizomsejtek, egy hónap múltán pedig igazi szívizomként működött. Nyulakon végzett kísérletek szerint a rohamon átesett állatok szívének működése jelentősen javult, a vérerek behálózták a tapasz sejtjeit.

A két év múlva kezdődő humán kísérletek célja annak kiderítése, hogy a módszer emberekben is jól működik-e. „Remélem, hogy egy nap a tapasz olyan segédeszköz lesz, amelyet az orvosok rutinszerűen tudnak felajánlani minden szívrohamon átesett páciensnek” – mondta Richard Jabbour, a londoni Brit Szívalapítvány munkatársa, aki szerint a szívtapaszt is ugyanúgy felírhatnák, mint a gyógyszereket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.