Titkosított chaten csábítják a migránsokat Európába

A 26 ezer tagot számláló csoportban tanácsok keringenek az érdeklődő bevándorlók között.

Munkatársunktól
2021. 08. 03. 20:06
null
Kapciamiestis, 2021. július 14. Illegális bevándorlók a litvániai Kapciamiestis településen létesített menekülttáborban 2021. július 13-án. Litvánia rendkívüli állapotot rendelt el a szomszédos Fehéroroszországból érkezõ közel-keleti és afrikai migránsok áradata miatt, továbbá elkezdte határzár kialakítását és csapatok telepítését a határra, hogy megállítsa a területére illegálisan belépni akarókat. MTI/AP/Mindaugas Kulbis Fotó: Mindaugas Kulbis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Litvániába való utazás hamis reményével csalnak migránsokat Európába a Telegram üzenetküldő applikáción keresztül – írja az EUobserver európai ügyekkel foglalkozó híroldal.

Az online újság cikke szerint egy 26 ezer tagot számláló csoportban a fiatalok linkeket és képernyőfelvételeket tesznek közzé Litvánia felé tett utazásaikról, valamint tanácsokat is adnak azok számára, akik érdeklődnek, hogy jutnak el európai országokba.

Ugyanakkor ajánlották annak az egyiptomi turisztikai irodának az elérhetőségét, amelyik a kelet-bagdadi Zajúna negyedben található: az iroda a Belaruszba jutásért 200 dollárt (60 ezer forint) számít fel a csecsemőkért, 550 dollárt (165 ezer forint) a 2–8 év közötti gyermekekért és 750 dollárt (225 ezer forint) a felnőttekért. Az Európába tartó migránsoknak azt is tanácsolják, hogy akiknek szakálluk van, vágják le, mert félelmet kelt.

Illegális bevándorlók a litvániai Kapciamiestis településen létesített menekülttáborban 2021. július 13-án
Fotó: MTI/AP/Mindaugas Kulbis

Mindeközben a litván kormány határozatot adott ki, amelyben minden felhatalmazást megadott az illetékes hatóságoknak, hogy ne engedjék illegális határátlépők bejutását az országba.

Agnė Bilotaitė belügyminiszter hangsúlyozta, hogy a határőröknek joguk van megakadályozni az ilyen személyek behatolását.

Legutóbb a litván határőrszolgálat illegális bevándorlók több csoportját toloncolta vissza Belaruszba, ahonnan a határátlépéssel próbálkoztak. Hírügynökségi jelentések szerint az év eleje óta 4026 illegális bevándorlót tartóztattak fel a litván–belarusz határon, amely majdnem ötvenszer több, mint a 2020-as év egészére vonatkozó adat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.