Tovább igazodhat balra a francia elnök

Vasárnap tartják a francia önkormányzati választások második fordulóját, Emmanuel Macron azonban már a számára túl sok pozitívummal nem kecsegtető voksolás utáni jövőre koncentrál. Bár egyelőre homályos, milyen politikai lépésekkel igyekszik az államfő megtartani a hatalmát, az átalakulás előszelének kézzelfogható jelei vannak – Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértővel a három legvalószínűbb forgatókönyvet vettük szemügyre.

2020. 06. 27. 9:33
Presentation for the second round of the municipal elections in France
Óvatos nyitás egy párizsi szavazókörben Fotó: MTI/EPA/Mohammed Badra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az önkormányzati választások második fordulójában Párizs sorsa tartogathat izgalmakat, de úgy tűnik, a tavaszi első fordulóban harminc százalék körül teljesítő szocialista politikus, Anne Hidalgo marad a főváros élén – mondta kérdésünkre a vasárnapi voksolásról Soós Eszter Petronella. A Franciaország-szakértő szerint Emmanuel Macron elnök centrista pártja, a Köztársaság Lendületben (LREM) labdába sem rúghat a fővárosban, miután már a jelöltállítását is káosz övezte. Így nem meglepő, hogy az államfő szeretne túl lenni a voksoláson, hogy a hivatali idejének hátralévő szűk két évét meghatározó stratégiájára koncentráljon.

Soós emlékeztetett: az elmúlt hetekben több híresztelés is szárnyra kapott azzal kapcsolatban, hogy Macron lemond hivataláról, s így – a francia törvényeknek megfelelően szinte azonnal – új elnökválasztást tartanának. A Magyar Nemzet által megkérdezett szakértő szerint azonban ez a forgatókönyv aligha valószínű: számos veszélyt és buktatót rejt. A terv azonban előnyökkel is kecsegtet. Az ellenzéket egy ilyen fejlemény meglepetésként érné, a pártoknak hirtelen kellene jelöltet választaniuk, márpedig számos tömörülés szabályzata ezt előválasztáshoz köti. Stratégiá­jával tehát Macron pillanatok alatt szétzilálhatná az ellenzéket.

– A lépés mellett szól, hogy már most borítékolható egy nyolc-tíz százalékos gazdasági visszaesés, illetve biztosan nőni fog a munkanélküliségi ráta. A járvány így gyakorlatilag Macron minden eddigi eredményét, illetve a 2017-ben tett ígéretét elmossa – magyarázta a szakértő.

Óvatos nyitás egy párizsi szavazókörben
Fotó: MTI/EPA/Mohammed Badra

Soós Eszter Petronella szerint Macronnak most még van mit felmutatnia, de két év múlva a járvány okozta gazdasági és társadalmi károk miatt más lehet a helyzet. A szakértő szerint ugyanakkor a francia választók könnyen megláthatják Macron megbüntetésének a lehetőségét, és szándékosan ellene szavazhatnak, hiszen a politikai opportunizmus csak akkor működik, különösen Franciaországban, ha a taktikus lépés homályban marad.

A második, sokkal valószínűbb forgatókönyv szerint miniszterelnök-csere és nagyobb kormányátalakítás várható a közeljövőben. – Fontos politikai alapszabály, hogy új színdarabhoz új szereplők kellenek, Édouard Philippe kormányfő utóbbi napokban tett nyilatkozatából pedig egyre inkább az szűrhető le, hogy fel van készülve hivatala elhagyásra – magyarázta a szakértő.

Soós Eszter Petronella hozzáfűzte: Philippe konzervatív politikus, miközben Macronnak a ciklusa második felében kissé balra kell tolódnia, szociálisan érzékenyebb, zöldebb politikát kell folytatnia, amihez pedig nem illik a jobbközép politikus. A harmadik forgatókönyv népszavazással számol. Az úgynevezett sárgamellényes tüntetések hatására tavaly hívtak életre egy 150 polgárból álló klímaügyi konventet, amelynek tagjai már letették referendumjavaslatukat az asztalra – magyarázta Soós.

Mint mondta, az állampolgárok belevennék az alkotmányba az éghajlatvédelmet, és büntetőjogi tétellé tennék a környezetgyilkosságot. Ez a forgatókönyv nem kerül sokba Macronnak. Végül pedig a népszavazás eredményétől függetlenül elmondhatná magáról: a zöldügyekre érzékeny elnökként áll az ország élén, s ezzel a számára legnagyobb fejtörést okozó „zöld szavazókat” is magához csábíthatná.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.