Trump után a texasi főügyész is a Legfelsőbb Bírósághoz fordult

Ken Paxton texasi republikánus főügyész négy államot vádol alkotmányellenes törvénymódosítással.

2020. 12. 10. 16:03
Supporters of U.S. President Trump protest in Atlanta, Georgia
A cutout of U.S. President Donald Trump is pictured as supporters take part in a protest against the results of the 2020 U.S. presidential election in Atlanta, Georgia, U.S., November 21, 2020. REUTERS/Chris Aluka Berry - RC2U7K9GQLT9 Fotó: Christopher Aluka Berry
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már 18 szövetségi állam támogatja a keresetet, amelyet Ken Paxton texasi republikánus főügyész nyújtott be kedden az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságához – számol be róla egy helyi texasi híroldal.

Paxton Texas állam nevében perelte be Wisconsint, Michigant, Pennsylvaniát és Georgiát, mivel elmondása szerint a négy billegő állam a 2020-as választások előtt alkotmányellenes módosításokat hajtott végre törvényeiben a koronavírus-járványra hivatkozva, és így nemcsak Texasban, de a többi államban is megbolygatták a szavazás integritását.

– Azzal, hogy semmibe vették a tagállami és a szövetségi törvényeket, nemcsak saját állampolgáraik szavazatait bolygatták meg, hanem Texasét és az összes többi olyan államét is, amelyek törvényes választást folytattak

nyilatkozta Paxton.

– A jogrendhez való ragaszkodás elmulasztása sötét árnyékot vet az egész választás eredményére. Ezért most a Legfelsőbb Bíróságot kérjük, lépjen közbe, és javítsa ki ezt a szörnyű hibát

– tette hozzá a főügyész. Paxton a beadványban azt kéri a bíróságtól, rendelje el a négy állam törvényhozóinak, hogy változtassák meg a „beszennyezett” választási eredményeket, és válasszák meg saját elektoraikat.

A texasi keresetet Arizona, Alabama, Arkansas, Florida, Indiana, Kansas, Louisiana, Mississippi, Missouri, Montana, Nebraska, Észak-Dakota, Oklahoma, Dél-Karolina, Dél-Dakota, Tennessee, Utah és Nyugat-Virginia is támogatja. Jogi szakértők szerint Paxton törekvésének sincs túl sok esélye a sikerre, a döntés azonban kizárólag a Legfelsőbb Bíróságé.

Donald J. Trump amerikai elnök támogatói egy 2020. november 5-i tiltakozáson Floridában, amely a választások átláthatóságát követeli
Fotó: EPA/Cristobal Herrera-Ulashkevich

A tagállamok szerdán nyújtottak be egy úgynevezett amicus curiae, vagyis a „bíróság barátja” típusú levelet a Legfelsőbb Bírósághoz. Ez a levél arra szolgál, hogy egy külső fél, aki erősen érdekelt egy ügyben, befolyásolhassa a bíróság döntését.

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke szerdán indítványozta, hogy ő is csatlakozhasson a texasi főügyész peréhez – írja a CNBC amerikai híroldal.

„Az alkotmányos kérdés nem az, hogy a szavazók csaltak-e, hanem hogy az állami tisztviselők megsértették-e a törvényt a szavazás integritását szolgáló intézkedések fokozatos lazításával, ami észrevehetetlenné tette a csalást”

– írta a beadványban Trump ügyvédje, John Eastman.

Ahogyan korábban lapunk is megírta, már maga Trump is nyújtott be keresetet a Legfelsőbb Bírósághoz a pennsylvaniai elnökválasztási eredmények hitelesítésének leállítását kérve, amit a bíróság azonban indoklás nélkül elutasított.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.