Varsói parlamenti vita a szexuális nevelésről

A konzervatív párt többek között a homoszexualitás és a szexuális nevelés ellen megfogalmazott markáns véleményének köszönheti népszerűségét.

Mártonffy Attila
2019. 10. 21. 6:50
Protest against a bill that would criminalise "the promotion of underage sex" in Warsaw
Civilek tüntettek a törvénytervezet ellen múlt héten Fotó: Kacper Pempel Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hetekben Lengyelországban komoly vitát váltott ki az a törvénytervezet, amely pedofíliának minősítené az általános iskolai szexuális nevelést, és amely az ezzel foglalkozó tanárokat öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtaná. A tervezet – amelyet múlt szerdán a lengyel parlament alsóháza, pénteken pedig a szenátus is tárgyalt – lényegében kriminalizálná a tizenöt év alattiak szexuális felvilágosítását, valamint felülvizsgálná a lengyel iskolákban az abortuszt és a fogamzásgátlást támogató nézeteket.

Az Amnesty International és más civil szervezetek élesen kikeltek a tervezet ellen, mondván, katasztrofális hatása lenne az ifjúságra. A tiltakozók azzal érvelnek, hogy a megfelelő szexuális nevelés szükséges része a tananyagnak, s ez megfelel az Egészségügyi Világszervezet Európára vonatkozó ajánlásainak is. A felvilágosítás ellenzőinek viszont az nem tetszik, hogy a fiatalkorúak „szexualizálása” bátorítja körükben az (idő előtti) nemi tevékenységet. A múlt héten mintegy ezer ember vonult az utcára Varsóban, hogy tiltakozzon a törvénytervezet ellen, amely élvezi a nemrég választásokat nyert Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt támogatását.

Jaroslaw Kaczynski, a PiS vezetője (képünkön) már többször is hangoztatta ellenérzését a szabadossággal kapcsolatban, különösen az LMBT (leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek) mozgalommal szemben kelt ki, utazó cirkusznak nevezve a homoszexuális-felvonulásokat. Egyébként a konzervatív párt többek között a homoszexualitás és a szexuális nevelés ellen megfogalmazott markáns véleményének köszönheti népszerűségét.

Marcin Ociepa, az egy héttel ezelőtti lengyel parlamenti választásokon újonnan megválasztott PiS-képviselő egy rádióműsorban kifejtette, hogy a felvilágosítók lehetséges börtönbüntetése a tervezet túlértelmezése, hiszen csak azokra vonatkozik, akik a kifejezetten szexuális tevékenységre bátorítják a tizenöt év alattiakat. A nemi felvilágosítás Lengyelországban jelenleg a családi életre nevelés programján belül zajlik, bár a liberális vezetésű városokban nagyobb szabadsággal kezelik ezt a kérdést. Ugyanakkor nehéz megvonni a határt a nevelő célzatú felvilágosítás és a szexualitás kifejezett propagálása között.

Civilek tüntettek a törvénytervezet ellen múlt héten
Fotó: Reuters

A Polandin.com angol nyelvű lengyel hírportál kiemeli: a lengyel alkotmány lehetővé teszi a szülőknek, hogy saját értékrendjük és hitük szerint neveljék gyermekeiket, így szülői hozzájárulás szükséges olyan kényes témák esetében, mint a szexuális nevelés. A PiS már korábban is ellenezte, hogy az iskolai nemi felvilágosításba vegyék be az LMBT-mozgalmat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.