Véletlenül nyilvánosságra hozták a koronavírus-vakcinák árát

Egy holland politikus közösségi oldalán jelentek meg a szigorúan bizalmas információk.

Forrás: Politico, HLN2020. 12. 18. 16:31
A healthcare worker prepares to administer a Pfizer/BioNTEch coronavirus disease (COVID-19) vaccine at The Michener Institute, in Toronto
A healthcare worker prepares to administer a Pfizer/BioNTEch coronavirus disease (COVID-19) vaccine at The Michener Institute, in Toronto, Canada December 14, 2020. REUTERS/Carlos Osorio - RC25NK97G6OR Fotó: Carlos Osorio
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A holland költségvetési államtitkár, Eva De Bleeker véletlenül nyilvánosságra hozta közösségi oldalán, hogy mennyibe kerülnek az Európai Unió által vásárolt koronavírus-vakcinák

– írja a HLN belga híroldal.

A De Bleeker Twitter-oldalán megjelent bejegyzést azóta eltávolították, a politikus azonban cáfolja, hogy bármit is veszélyeztetett volna az információk kiszivárogtatása. Az államtitkár a kommunikációs csapatot okolta a kialakult helyzetért. Sajtóhírek szerint a bejegyzés közvetlenül azután jelent meg, hogy a holland Új Flamand Szövetség jobbközép, ellenzéki párt kijelentette, a koronavírus-vakcinák árának nyoma sincs a költségvetésben.

– Idén 33,5 millió oltást vásárolnak és összesen 279 millió eurót fogunk fizetni ezért, és ha szükséges, 2021-ben további 500 millió eurót különítenek el további oltóanyagok vásárlására

– írta a holland államtitkárt közösségi oldalán a HLN értesülései szerint.

A bejegyzéshez egy táblázatot is mellékelt De Bleeker, melyben a vakcinák árai külön-külön is megjelennek, amelyek minden uniós tagállam számára azonosak. A hat vakcina adagonkénti ára a következő volt:

  • az Oxford-AstraZeneca vakcina ára 1,78 euró (körülbelül 635 forint),
  • a Johnson & Johnson vakcina ára 8,50 dollár (körülbelül 2477 forint),
  • a Sanofi-GSK vakcina ára 7,56 euró (körülbelül 2968 forint),
  • a BioNTech-Pfizer vakcina ára 12 euró (körülbelül 4283 forint),
  • a CureVac vakcina ára 10 euró (körülbelül 3568 forint),
  • a Moderna vakcina ára 18 dollár (körülbelül 5245 forint).
  • – Attól tartok, nem látja a helyzet súlyosságát. A komolytalanság, mely a történtek hátterében van, nem elfogadható

    – jelentette ki Peter De Roover, az Új Flamand Párt elnöke azt követően, hogy De Bleeker kihangsúlyozta, Hollandia a bejegyzés ellenére is megkapja az oltásokat.

    Az Európai Bizottság korábban megtiltotta, hogy az oltóanyagok árát bárki közzé tegye, mivel álláspontjuk szerint jogilag nincsenek abban a helyzetben, hogy ilyen adatokat nyilvánosságra hozzanak. Az uniós szerv vezetése nem fűzött megjegyzéseket az esethez, azonban megerősítette, hogy a vakcinák ára továbbra is bizalmas információnak számít. A HLN értesülései szerint a gyógyszergyárak és az Európai Unió közötti szerződések tartalmaznak olyan záradékokat, melyek lehetővé teszik az egyik fél számára a fellépést abban az esetben, ha úgy vélik, a másik fél nem tett eleget a megállapodásnak. Egyelőre azonban úgy tűnik, az ügy ellenére is ingyenesek maradnak a koronavírus elleni oltások Hollandiában.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.