Věra Jourová: „Nem ismerhetem alaposan a magyar törvényeket”

Věra Jourová többek között Cseh Katalinnal szerepelt együtt egy mai online eseményen, amelynek a témája a demokrácia és a járvány kapcsolata volt. A bizottsági alelnök a Momentum brüsszeli politikusának örömére ismét kritizálta a vírustörvényt. Cseh közben azt kérte Jourovától: az ellenzéki önkormányzatok kapjanak különutas módon pénzt a járvány kezelésére.

Magyar Nemzet
2020. 05. 11. 14:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Věra Jourová bizottsági alelnök díszes társaságban, a német szociáldemokrata Dietmar Köster, a német zöldpárti Terry Reintke, valamint liberális párttársa, a momentumos Cseh Katalin segítségével tárgyalta ma az európai koronavírus-helyzetet. A B'nai B'rith International zsidó szervezet online eseménye csupán pár tucat nézőt vonzott a Facebookon, pedig a résztvevők elméletileg igencsak fontos témáról, a demokrácia és a járványhelyzet kapcsolatáról vitáztak. Jourová nem tétlenkedett, már felvezetőjében bírálta a lengyel és magyar kormányokat: Varsó az elhalasztott elnökválasztás, Budapest pedig a vírustörvény miatt kapott újfent kritikát a cseh politikustól.

Magyarországról az alelnök hosszabban is elmélkedett, és megismételte a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott hétvégi interjújában elhangzott gondolatokat, miszerint

nem maga a magyar jogszabály, hanem annak a „jogállamisági kontextusa” aggasztja.

– Szükségünk van új eszközökre a hatékony fellépéshez, például a többéves keretköltségvetésre – mondta, utalva arra, hogy Brüsszel a fekete báránynak számító tagállamoktól megvonna bizonyos EU-pénzeket.

Cseh Katalin a szintén liberális biztoshoz szólva arról panaszkodott: az Orbán-kormány „bosszúból” kivérezteti az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat, így azoknak a kiszolgáltatott helyzetükben esélyük sincs orvosolni a járványt. Cseh szerint lehetőséget kellene teremteni arra, hogy ezek a települések közvetlenül is forrásokat kapjanak Brüsszeltől a vírus kezelésére.

Jourová nem válaszolta meg a pénzek elosztására vonatkozó követelést, hanem azt mondta Cseh Katalinnak: ő maga nem menne olyan messzire, hogy bosszút emlegessen az Orbán-kormány részéről.

– Szeretnék magyar jogász lenni, aki beszél is magyarul, és értelmezi a helyzetet! – hangoztatta a liberális bizottsági alelnök, arra buzdítva az ellenzéki önkormányzatokat, hogy forduljanak a hazai bíróságokhoz a problémáikkal. – Én nem ismerhetem alaposan a magyar törvényeket – ismételte meg Jourová, majd búcsúzóul még felhívta a figyelmet arra, hogy a bizottság részéről felszólal majd a szerdai, Magyarországról szóló EP-vitán.

Pedig ha valakinek,

Jourovának éppenséggel ismernie kell a magyar jogszabályokat. Pár hete még arról beszélt az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján, hogy alaposan átrágta magát a vírustörvényen, és abban nem talált az uniós joggal ellentétes elemet.

Az alelnök 180 fokos fordulatára tegnap Varga Judit is reagált. Ahogy a Magyar Nemzet is megírta, az igazságügyi miniszter szerint a liberális fősodor nem tűrte az új hangot és pártatlannak tűnő eljárást, ezért nyilvánvalóan még nagyobb nyomás alá helyezte a szereplőket, köztük Věra Jourovát.

Cseh Katalin a B'nai B'rith International eseményén Varga Juditba is beleszállt, mint mondta, nem érti, hogy az igazságügyi miniszter hogyan is képzeli, hogy a tagállamokat büntetni képes uniós büdzsé vétójával fenyeget. – Szerintem ez elfogadhatatlan! – panaszolta a Momentum EP-képviselője, aki a beszélgetésen hosszasan elmélkedett arról is, szerinte Magyarország miért nem demokrácia többé, illetve mennyire sajnálja, hogy ő maga nem szólalhat fel a magyar intézkedésekről szóló EP-vitán.

Az online esemény minden bizonnyal csak ízelítő volt abból, amit a baloldal, a liberálisok és a zöldek szerdán – ezek szerint Cseh Katalint mellőzve – zúdítanak majd a hazai kormányra.

Az utóbbi hetekben Magyarország részéről egyébként sokan, köztük Orbán Viktor miniszterelnök is kikérték maguknak, hogy az országról álhírek terjedjenek a nemzetközi sajtóban és az uniós intézményekben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.