Versenyfutás indult Olaszországban a Szputnyik gyártásáért

Orosz fejlesztőktől kaptak figyelemre méltó ajánlatot olasz gyógyszergyártó cégek.

2021. 03. 12. 6:52
null
Moszkva, 2021. január 28. A bolíviai külügyminisztérium által közreadott képen egy munkás targoncával mozgatja a Bolíviába szállítandó, orosz fejlesztésű Szputnyik V vakcinával teli ládák egyikét Moszkvában 2021. január 27-én. A hatezer adag oltóanyag első szállítmánya már elhagyta az orosz fővárost, és Buenos Aires érintésével január 28-án érkezik Bolíviába. MTI/EPA/Bolíviai külügyminisztérium Fotó: Bolíviai külügyminisztérium
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Versenyfutás indult Olaszországban a Szputnyik-vakcina gyártásáért. Míg korábban kételyek övezték az Európai Unióban máig nem engedélyeztetett vakcinát, addig már sokan úgy gondolják, az orosz oltóanyag az emberek vírus elleni védelmét jelentené. Pár napja Francesco Vaia, a Lazzaro Spallanzani kórház igazgatója bejelentette: Olaszország készen áll az orosz vakcina gyártására, Lazio tartományban az előállítás hetven százaléka megoldható.

Több olasz gyógyszergyártó cég vezetője anonim nyilatkozatban számolt be arról, hogy orosz fejlesztőktől kapott figyelemre méltó ajánlatot a vakcina előállítására. Bár az olasz gyógyszergyártás európai viszonylatban is magas színvonalú, a vakcina gyártásához technikai fejlesztések szükségesek, melyek 20-30 millió eurós kiadást jelentenek a gyártó cégeknek. Az orosz fejlesztők ezen összeg négyszeresét is finanszíroznák abban az esetben, ha az olasz gyógyszergyártók a Szputnyik előállítása mellett döntenek, és három-négy hónap leforgása alatt elkezdődhet a gyártás – számol be a La Repubblica olasz napilap hasábjain egy név nélkül nyilatkozó tulajdonos. A megkeresett cégek azon a listán szerepelnek, amelyet az elmúlt hetekben Giancarlo Giorgetti gazdaságfejlesztési miniszter állított össze, amikor a gyártás lehetőségeit térképezte fel. Giorgetti számításai szerint már 2021-ben megkezdődhet az oltóanyag helyi előállítása, a folyamatokat pedig kétszázmillió eurós állami fejlesztés gyorsítja.

A világ ellátására képes vakcina gyártására törekszenek az oroszok – feltételezi a La Repubblica napilap, következtetve az oroszok gyors kapcsolatfelvételéből és rendkívül kedvező fejlesztési támogatásai alapján. Mivel nem adottak a feltételek ilyen mértékű előállításhoz saját országukon belül, ezért támaszkodnának a nyugati országok gyógyszergyártói hálózatára. Propaganda céljai is vannak a gyors terjeszkedésnek – véli a napilap. Az orosz államgépezet a vakcina hatékonyságát és megbízhatóságát is bizonyítaná. Jelenleg ötven állam szerződött a Szputnyik V beszerzésére, ebből 49 ország engedélyezte a felhasználását. Tizenegy állam tizenöt laboratóriuma kezdheti meg a vakcina előállítását. Az első európai gyártó a svájci székhelyű Adienne Pharma & Biotech, mely év végéig tízmillió dózis előállítására szerződött.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.