Mantuából a História kertbe

Végre teljes a 16. VeszprémFest programja: Caro Emerald, a UB40 featuring Ali & Astro és Katie Melua mellett Giuseppe Verdi Rigolettója miatt érdemes már most készülni július közepére.

Breuer Csilla
2019. 03. 10. 7:49
Gavanelli, Paolo; Joseph, Rescigno; Rost Andrea
Paolo Gavanelli 2005-ben beugróként már énekelte a Rigoletto szerepét a rendezvényen Fotó: MTI/Nagy Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év elején már hírt adtunk az idei, július 10–13. között megrendezendő VeszprémFest programjáról. Illetve a négynapos prémium zenei fesztivál három napjáról, ugyanis azt, hogy a második napon ki vagy kik fogják elbűvölni a közönséget, a szervezők titokban tartották, egy későbbi időpontra ígérve a bejelentést.

A pénteki sajtótájékoztató helyszíne, az Erkel Színház már sejteni engedte, hogy alighanem az operairodalom valamelyik kiváló darabja várható az egykori érseki pihenőkertbe, a megszokott igényességből kiindulva sztárfellépőkkel.

Nem csalódtam, végre teljes a 16. VeszprémFest programja: Caro Emerald, a UB40 featuring Ali & Astro és Katie Melua mellett Giuseppe Verdi Rigolettója miatt érdemes már most tartalékolni szabadnapokat július közepére.

A tavalyi nagy sikerű gála után joggal reménykedtünk, hogy az opera ismét szerves része lesz a VeszprémFestnek, és az, hogy július 11-én az operairodalom egyik legnépszerűbb darabját, Verdi Rigolettóját láthatja a közönség a História kert színpadán, több szempontból is jó választásnak tűnik.

Paolo Gavanelli 2005-ben beugróként már énekelte a Rigoletto szerepét a rendezvényen
Fotó: MTI/Nagy Lajos

Ez az a mű, amit azok is ismernek, akik különben nem járnak operába, és azt, hogy „az asszony ingatag”, sokkal többen dúdolják, mint ahányan rajonganak a műfajért. Veszprémben a darabot a legkiválóbb nemzetközi sztárok adják elő: a mantovai herceg szerepét René Barbera amerikai tenor, Rigolettóét Paolo Gavanelli olasz bariton, Gildáét pedig Zuzana Marková cseh szoprán énekeli. A Magyar Állami Operaház Ének- és Zenekara működik közre Medveczky Ádám Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas művész vezényletével.

Bár majdnem másfél évtized telt el azóta, érdemes megemlíteni, hogy Verdi legnépszerűbb alkotása már aratott sikert a VeszprémFest színpadán. Érdekesség, hogy Rigoletto szerepét akkor – a 2005-ös koncertszerű operaelőadáson – beugróként Paolo Gavanelli énekelte. René Barbera és Zuzana Marková viszont a nyáron mutatkozik be a hazai közönségnek.

A többi szerepben nem kevésbé rangos magyar művészeket láthatunk: Sparafucile: Szvétek László, Maddalena: Mester Viktória, Monterone gróf: Kovács István, Marullo: Káldi Kiss András, Borsa: Kiss Péter, Ceprano gróf: Szüle Tamás, Ceprano grófné: Megyimórecz Ildikó, Gio­vanna: Bakos Kornélia.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.