Passió egy mai huszonéves fiatalember útkeresésén keresztül

Budapest egyetlen prózai Passió-előadását hetven szereplővel viszik színre a Pasaréti úti Páduai Szent Antal-templomban április 4-én és 5-én, 19 órakor és 20.15-kor.

Magyar Nemzet
2019. 03. 26. 13:23
null
Fotó: Gieszer Rihárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest egyetlen prózai Passió-előadását hetven szereplővel viszik színre a Pasaréti úti Páduai Szent Antal-templomban április 4-én és 5-én, 19 órakor és 20.15-kor.

A gregorián korszaktól kezdve elsősorban énekelt vagy recitativo változatban jelenítették meg Jézus kínszenvedésének és kereszthalálának történetét az utolsó vacsorától a temetésig. De nagy hagyománya van azoknak a passiójátékoknak is, amelyekben az énekelt szöveg helyett a szöveges történetmondás és a dramatizált jelenetsor került a középpontba, és nemcsak a templomok falai között adták elő, hanem köztereken vagy erre a célra kialakított természeti környezetben. Európában az egyik leghíresebb a XVII. századtól élő, oberammergaui passiójáték.

Fotó: Gieszer Rihárd

A magyar irodalomban a barokk időszakában volt népszerű a műfaj. A csíksomlyói ferencesek repertoárjából negyvenhét passió maradt fenn a XVIII. századból. Magyarországon az 1933-ban alapított Budaörsi Passiójáték a legismertebb.

A Pasaréti Páduai Szent Antal ferences templomban tavaly mutattak be először passiójátékot, és a nagy érdeklődésre tekintettel idén is megrendezik. Az ingyenesen megtekinthető előadás főhőse egy mai huszonéves fiatalember, az ő útkeresésén, kételyein, gondola­tain keresztül látjuk Jézus történetét. A passió hagyományos szereplői (Mária, Péter és a tanítványok, Pilátus, Annás, Kajafás, Jeruzsálem népe, római katonák) mellett a misztérium- és moralitásjátékok hagyományából átemelve megjelenik a Kísértő alakja is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.