Műhelyekben átvehető értékes örökség

Az Európai művészet és kézművesség napjai nemzetközi rendezvény részeként április 5. és 7. között szervezik meg országszerte a népi kézműves alkotóházak és műhelygalériák országos hétvégéjét

2019. 04. 04. 7:04
null
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai művészet és kézművesség napjai nemzetközi rendezvény részeként április 5. és 7. között szervezik meg országszerte a népi kézműves alkotóházak és műhelygalériák országos hétvégéjét. Az immár hatodik alkalommal meghirdetett program célja a helyi kézművesközösségek kialakulásának és megerősödésének elősegítése. A programhoz Kárpát-medence-szerte közel hatvan alkotóház, műhelygaléria és nyitott műhely csatlakozott.

Fotó: Mirkó István

Az érdeklődők kiállításokat tekinthetnek meg, előadásokon, képzéseken, tanácskozáson vehetnek részt, de lesznek mesterségbemutatók, kézműves-foglalkozások is. Ezeken többek között a sallangkészítéssel, több tájegység hímzéseivel, a csipkeveréssel, nemezeléssel, bőrművességgel, fonással, szövéssel, körmöcskézéssel, fazekassággal, fafaragással, kötélveréssel lehet ismerkedni, és több helyszínen is lehet majd tojást festeni, tojástartót készíteni, kalácsot sütni. Az eseményt népi játékok is színesítik, a kisebbek népmese-foglalkozáson vehetnek részt, de ki lehet majd próbálni az íjászatot és a sibálást is.

Ez utóbbi egy elfeledett húsvéti szokás: míg a lányok tojást festettek, addig a fiúk gondosan megfonták fűzfavesszőből a sibát, amelyet aztán nagy becsben tartottak, ha szép színes szalagot is kötött rá a kiszemelt leányzó, miután a fiú elmondta a sibálóverset, és rásuhintott néhányat a sibával a leányzóra.

A részletes program a rendezvényt szervező Európai művészet és kézművesség napjai, a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Hagyományok Háza honlapján elérhetők.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.