Széles közönséghez szól az operafesztivál

A június 14. és 23. között megrendezett fesztivál legnagyobb szenzáció­jának Eötvös Péter Az aranysárkány című operájának magyarországi ősbemutatója ígérkezik.

Magyar Nemzet
2019. 04. 12. 10:36
EÖTVÖS Péter
Budapest, 2017. október 23. A magyar zeneművészet kategóriában Prima Primissima-díjra jelölt Eötvös Péter Kossuth-díjas zeneszerző budapesti otthonában 2017. október 23-án. MTI Fotó: Czimbal Gyula Fotó: Czimbal Gyula
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miskolci Bartók Plusz Operafesztivál két évtizede olyan rangos esemény, amely nélkül elképzelhetetlen hazánk kulturális és turisztikai élete – emelte ki Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkára a rendezvény csütörtöki fővárosi sajtótájékoztatóján. Beszélt arról is, hogy Bartók Béla életművének ápolása, a kortárs magyar népopera megteremtésében vállalt szerep és a széles közönségrétegek megszólítása mellett kiemelt jelentősége van annak a hatásnak is, amelyet a miskolci zenetanításra, az új generáció tehetségeinek bemutatkozására gyakorol.

A június 14. és 23. között megrendezett fesztivál legnagyobb szenzáció­jának Eötvös Péter (képünkön) Az aranysárkány című operájának magyarországi ősbemutatója ígérkezik. A „szociooperát”, amely a mai Európa problémáit boncolgatja, Frankfurt után először Miskolcon láthatja a magyar közönség.

Bartók Béla zenei örökségének legavatottabb tolmácsolója, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar feledhetetlen karmesterük, Kocsis Zoltán halála óta nem játszott Bartókot, most viszont A kékszakállú herceg vára előadásával (Judit szerepében a Kossuth-díjas Rost Andrea) visszatérnek az életműhöz. A „Kékszakállú plusz” est különleges, színorgonával és fényfestéssel kísért darabbal, Alekszandr Szkrjabin ­Prometheus: A tűz költeménye művével zárul.

A Bartók Plusz operaíró versenyét 2018-ban Albin Fries osztrák ­zeneszerző Nora című darabja nyerte, amelyet szintén a fesztivál színpadán mutatnak be a nagyközönség előtt.

Az „Operát mindenkinek!” jegyé­ben készülő Ezrek operája programban Mascagni-darab, a Parasztbecsület kerül a figyelem középpontjába.

A nyitónapi operagálán Puccini, Sosztakovics, Korngold és Finzi muzsikájáé a főszerep, míg a zárógála három tenor koncertjén Verdi, ­Puccini, Gounod, Csajkovszkij és Strauss klasszikus operáinak legszebb áriáit adják elő a szólisták.

A tíznapos fesztiválon a főprogram mellett utcai hangversenyek és balett, kamarakoncert, kórusmuzsika, népzene, dzsessz és világzene szórakoztatja a közönséget.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.