Változatos programokkal ünneplik a költészet napját

1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük a magyar költészet napját. Ugyanezen a napon született 1900-ban a magyar irodalom egy másik nagy alakja, Márai Sándor is.

Magyar Nemzet
2019. 04. 10. 10:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A költészet napja előhangjaként Kép-vers – Kortárs költők versei képkeretben címmel nyílik meg a mai napon a kortárs írók és költők írásai által ihletett képzőművészeti alkotások kiállítása a Magyar Írószövetség székházában. Festmények, rézkarcok, grafikák és kerámiák is szerepelnek a tárlaton, amelyeket többek között Döbrentei Kornél és Fodor Ákos versei ihlettek.

A fővárosban holnap csaknem száz kortárs költő részvételével kezdődik az idei Versmaraton, a Kárpát-medence legnagyobb költészet napi rendezvénysorozata, amelyen ismét tizenkét órán át olvassák fel a szerzők saját verseiket a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a rendezvény fő helyszínén.

Holnap, a költészet napján korunk egyik legnépszerűbb magyar költőjére, Kányádi Sándorra emlékeznek a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál részeként a Müpában. Az esten kiváló színészek, zenészek, irodalmárok idézik meg a tavaly elhunyt költő alakját, köztük Szalóki Ági, Sztarenki Pál, Pelsőczi Réka, Török-Illyés Orsolya, Margócsy István és Lengyel Ferenc. Budapesten Lutter Imre előadóművész, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke az egyéni versmondás világrekordját próbálja felállítani a költészet napján: rendezvénye 10 órakor kezdődik és április 12-én 10 órakor ér véget. Az Ugorj be egy versre! szlogennel a Fészek Művészklubban tartandó rekordkísérlethez és felolvasáshoz énekesek, sportolók és médiaszemélyiségek is csatlakoztak, köztük Bagi Iván költő, humorista és Kiss Kata énekes is.

Lillafüreden, József Attila Óda című versének születési helyére idén először verses kisvonat is indul Miskolcról. 1933 júniusában József Attila is ezzel a vonattal érkezett a Lillafüredre, ahol Óda című versének ihletőjére, gyönyörű asszonyra és tájra talált. A városi ünnepség az Óda-táblánál holnap délelőtt 11 órakor kezdődik. József Attila halálának helyszínén, Balatonszárszón is ápolják a költő emlékét, rendezvényük csütörtökön kilenc órakor kezdődik a József Attila-emlékmúzeumban.

A költészet napján érdemes lesz ellátogatni Szigetmonostorra is, ahol a kortárs magyar irodalomtudomány doyenje, Fried István az Ady-emlékév ürügyén tart előadást Ady Endre költészetéről 18 órától a faluházban. A Herder-díjas irodalomtörténésznek, aki több mint negyven kötet szerzője, számos magyar költő és író köszönheti indulását. Az est házigazdája Murányi Sándor Olivér író.

1964 óta április 11-én, József Attila (1905–1937) születésnapján ünnepeljük a magyar költészet napját. Ugyanezen a napon született 1900-ban a magyar irodalom egy másik nagy alakja, Márai Sándor is.

Az M5 kulturális csatorna minden fontos helyszínről közvetíti a programokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.