A várbeli krokodil és az időutazás

Az ausztriai Fraknó várában 1707-ben, a belső udvar előtti folyosóra felfüggesztett nílusi krokodil preparátuma ihlette Molnár Krisztina Rita Borostyán, az időkapus című regényének címét és történetét.

Szekáry Zsuzsanna
2019. 06. 07. 10:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ausztriai Fraknó várában 1707-ben, a belső udvar előtti folyosóra felfüggesztett nílusi krokodil preparátuma ihlette Molnár Krisztina Rita Borostyán, az időkapus című regényének címét és történetét, amelyben egy Dóri nevű kislány ismerheti meg a vár egykori ura, I. Esterházy Pál herceg élettörténetét, gondolatait és a korabeli szokásokat. Az izgalmas és csöppet sem didaktikus kultúrtörténeti regényt szerdán a könyv fülszövegét jegyző Tóth Krisztina mutatta be Fraknó várában, ahol kihirdették az Estöri Junior Alkotói Verseny eredményeit is. A Szalma Edit által illusztrált családi mesekönyv az Esterházy Magyarország Alapítvány és a Móra Kiadó gondozásában, a 90. ünnepi könyvhétre jelenik meg.

Az Esterházy Magyarország Alapítvány az érdekes könyvvel nemcsak a nyolc év feletti gyermekeket, de a szülőket is meg szeretné ismertetni nemcsak a magyar, de az európai történelemre is nagy hatást tevő főnemesi család történetével. A négyszáz éves múltra visszatekintő impozáns fraknói vár 1622-ben került az Esterházy család birtokába, és egyedülálló módon soha nem vette be ellenség, elkerülték a II. világháború bombái és a szovjet megszálláskor sem rabolták ki, ezért nemcsak az épület, de a benne található festmények, bútorok, használati tárgyak és Európa második legnagyobb fegyvergyűjteménye is korhű pompájában várja a látogatókat.

A nyolc- és tizenkét éves korosztály számára második alkalommal meghirdetett Estöri Junior Alkotói Verseny témája is a könyvhöz kapcsolódott, három fejezetet – a Borostyán, a Vánkosfánk és a Sátor és pajzs – illusztrálhattak a gyermekek. A magyarországi, erdélyi és felvidéki iskolákból beérkezett kétszázötven pályamunkát Esterházy Marcell médiaművész, Vas Katalin, a Móra Kiadó vezetője, Lonovics Zoltán, a Móra Kiadó művészeti vezetője és Erdeiné Krobák Edit, rajz- és vizuális kultúra szakos pedagógus bírálták el, külön jutalmazva az alsó és felső tagozatos diákokat. A győztes pályamunkákból kiállítás nyílt a várban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.