Elhunyt Rutger Hauer

Rutger Hauer az utolsó pillanatig aktív volt, még legalább három filmben fog szerepelni, amit már leforgattak, másik két alkotás jövője viszont így kérdéses marad.

Magyar Nemzet
2019. 07. 25. 7:04
Cast member Hauer poses during a photocall for his film Il Villaggio Di Cartone at the 68th Venice Film Festival
FILM -VENICE/ Fotó: REUTERS/Eric Gaillard
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetvenöt éves korában, rövid betegség után otthonában hunyt el Rutger Hauer holland színész. Ügynöke, Steve Kenis megerősítette, hogy szerdán már el is temették a múlt pénteken eltávozott színészt. Rutger Hauer az utolsó pillanatig aktív volt, még legalább három filmben fog szerepelni, amit már leforgattak, másik két alkotás jövője viszont így kérdéses marad, az egyikben Jacques Dauphins francia reklámgurut játszotta volna.

Rutger Hauer 1944. január 23-án született az Amszterdamhoz közeli Breu­kelen városában, és bár édesanyja és édesapja is színésztanár volt, számára nem volt egyértelmű, hogy ő is ezt a pályát választja. Előbb 15 évesen a holland kereskedelmi flottához szökött, és egy évig a fedélzetet takarította egy teherszállító hajón. 1962-ben hazatért, majd színészetet tanult, de hamar abbahagyta, és bevonult a hadseregbe. Hazatérése után dolgozott villanyszerelőként és ácsként, öt évig egy amatőr színtársulat tagja volt, majd 1969-ben megkapta a Floris című kalandfilmsorozat címszerepét. Paul Verhoeven tévé- és mozifilmjeivel lett ismert, mielőtt Holl­y­woodban is berobbant volna. Amerikában olyan rendezőkkel dolgozhatott együtt, mint Ridley Scott, Christopher Nolan vagy Robert Rodriguez.

Fotó: REUTERS/Eric Gaillard

Legtöbben Ridley Scott sci-fi klasszikusa, a Szárnyas fejvadász szőke replikánsaként, Roy Battyként ismerik. Gyakran játszott gonosztevőket, emlékezetes volt Az országút fantomjában nyújtott alakítása, amelyben egy kegyetlen sorozatgyilkost játszott. Az új évezredben Hauer néhány jelentősebb amerikai filmben is felbukkant: Egy veszedelmes elme vallomásai (2002), Sin City – A bűn városa (2005), Batman: Kezdődik! (2005), de sikeres tévésorozatokban is foglalkoztatták. A hazai mozikban legutóbb a Testvérlövészekben láthattuk egy apróbb szerepben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.