Kiállítás az Iparművészeti Múzeum új szerzeményeiből a Várkert Bazárban

Mintegy kétszáz alkotást vonultat fel az Iparművészeti Múzeum (IMM) új szerzeményei közül a Várkert Bazár Testőrpalotájában Szubjektív címmel csütörtökön megnyílt kiállítás.

Forrás: MTI2019. 07. 11. 23:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt esztendő telt el az óta, hogy 30 évnyi pusztulás után a közönség visszakapta a Várkert Bazárt, amely a rekonstrukciónak köszönhetően nemcsak a városlakók és turisták kedvelt találkozási pontja lett, hanem a kultúra otthona is – mondta a tárlat megnyitóján a Budai Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztos.

Fodor Gergely hozzátette: az IMM-mel közös kiállítás példaként szolgálhat a várban befejezés előtt álló más projektek, így a rövidesen átadandó Főőrség és Lovarda számára is.

Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója közölte, egy héttel ezelőtt fejeződött be a műtárgyak kiköltöztetése a rekonstrukció előtt álló múzeum épületéből. Fontos azonban, hogy az IMM a felújítás évei alatt se szakadjon el a közönségtől, erre pedig kiváló lehetőséget nyújt a Várkert Bazárral megkezdett együttműködés – jegyezte meg.

A főigazgató az MTI-nek elmondta, az Iparművészeti Múzeum egy hat kiállításból álló sorozatot vett tervbe a Várkert Bazárban.

Az IMM mintegy 6000 tétellel, azaz 10 ezer műtárggyal gyarapította gyűjteményét az ezredforduló óta, ebből az anyagból mutat be a most megnyílt tárlat 200 válogatott darabot.

A kiállítás célja, hogy az IMM mindegyik gyűjteményi egységét bemutassa, a látogató így egyaránt találkozhat használati és szakrális tárgyakkal, valamint autonóm műalkotásokkal is – mondta a főigazgató.

Prékopa Ágnes művészettörténész, a tárlat egyik kurátora emlékeztetett arra, hogy egy ilyen hatalmas gyűjteményt csak szigorú szelekción keresztül lehet kiállításon bemutatni. Ez hiába törekszik teljességre, óhatatlanul szubjektív lesz – utalt a válogatás címére.

Mint kiemelte, a tárlat nemcsak a gyűjtemény sokszínűségét kívánja érzékeltetni a 17. századtól napjainkig készült műtárgyak segítségével, hanem a múzeumi munkába is betekintést nyújt.

A látogató ezért betekintést kap például a restaurátorok tevékenységébe, de olyan kérdésekre is megtalálhatja a választ, hogy mi az iparművészet, mit gyűjt az Iparművészeti Múzeum, mitől lesz egy tárgy képző- vagy iparművészeti alkotás, illetve hogy mi az a szociális dizájn.

A szervező közölték: a Várkert Bazár Testőrpalotájában 2020. január 31-ig megtekinthető kiállításhoz múzeumpedagógiai és egyéb kísérőprogramok is kapcsolódnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.