időjárás 23°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Lengyel filmsorozatot vetít minden vasárnap este az M5 kulturális csatorna

Forrás: MTI
2019.07.11. 17:51
Lengyel filmsorozatot vetít minden vasárnap este az M5 kulturális csatorna

A Koronás sas című lengyel történelmi sorozat a régmúlt időket tárja a nézők elé. Az alkotásban feldolgozott 1300-as évek történései azért is különlegesek a hazai nézők számára, mert bemutatják, hogy ebben az időben milyen sok szálon kapcsolódtak össze az uralkodóházak, illetve a lengyel és a magyar történelem. Lokietek Ulászló uralkodása alatt sikerült egyesíteni számos lengyel területet, de a Német Lovagrenddel továbbra is harcot vívnak. Ulászló lánya, Erzsébet az Anjou Károly Róbert magyar király felesége, fia, Kázmér pedig Aldona litván hercegkisasszonyt veszi feleségül előnyös szövetség reményében. Az esküvőt követően azonban sejteni lehet, hogy kapcsolatuk nem lesz felhőtlen és a háborúskodás sem feltétlenül ér véget.

[gallery ids="7109840,7109843,7109846,7109849"]

Az M5 kulturális csatorna kiemelt figyelmet fordít arra, hogy képernyőjén megjelenjen a lengyel kultúra, a tudomány és az oktatás.

„Tavaly, amikor látogatást tettem a lengyel közszolgálati televíziónál, a TVP-nél, akkor az ottani kollégákkal megállapodtunk abban, hogy nemcsak egy közös lengyel-magyar napot tartunk, ami novemberben meg is valósult, hanem hogy folyamatosan nézőink elé viszünk olyan értékes alkotásokat, amelyek a két nép közös történelmének időszakairól, sorsközösségéről szólnak. Ezt az együttműködést tovább erősítjük nap mint nap a budapesti Lengyel Kulturális Intézettel is. Így amikor megérkezett hozzánk a Koronás sas című sorozat, nem volt kérdés, hogy az M5 műsorra tűzi” – mondta el Siklósi Beatrix, az M5 csatornaigazgatója.

Koronás sas minden vasárnap 21 órától, ismétlés minden hétfőn 17.30-tól az M5 műsorán.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.