Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Szótár cinkák s gyermekek okulására

Újabb csemegével rukkolt elő a könyvhétre az erdélyi költő, író, a Székely szótár küssebb s nagyobbacska gyermekeknek és cinkáknak című ragyogó munkával. Nincs ennél találóbb kifejezés erre a gyönyörű, hasznosan szórakoztató és valódi nemzeti értékkel bíró könyvre.

Fülöp Zsigmond Ferenc
2019. 07. 01. 12:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétségkívül alkotói fénykorát éli Sántha Attila. Másfél évvel ezelőtt publikálta monumentális nyelvészeti-irodalmi munkáját, a Bühnagy székely szótárt, amely 5200 székely tájnyelvi kifejezést rendez szócsaládokba, s irodalmi és köznyelvi példákkal alátámasztva, olvasmányos szócikkekben mutatja be azokat. Idén februárban jelent meg a Hogyan menjünk radinába a lërhez című könyve, mely székely témájú, székely tájnyelven írt verseit és rövid prózáit gyűjti egybe. Történelmi érdekesség, hogy a székely tájnyelv redivivusa egy poénból írt versikén múlt, amellyel Sántha Attila mind-össze szórakoztatni akarta irodalmi cimboráit Kolozsvárott, a kilencvenes évek közepén. A Máris már cinkakorában zelegor című, tájnyelven írt abszurd-groteszk versike sikere folytatásra buzdította a szerzőt, aki írt egy azóta legendássá vált székely versciklust, és szenvedélyesen beleszeretett felmenői nyelvébe.

Immár két évtizede kutatja és dolgozza föl ezt az örökséget, és munkássága valóságos mozgalmat indított el, melyet akár újszékely irodalomnak is nevezhetünk, és amelynek fő jellemzője a székely tematika mellett a tájnyelv izgalmasságának megcsillogtatása is. A székely szótárak – a Bühnagy székely szótárnak volt egy előzménye, a 2004-ben publikált, 2500 kifejezést tartalmazó Székely szótár – és a gyakran fergeteges humorú újszékely irodalmi művek közönségsikert arattak, számos székelyt ébresztve rá arra, hogy meg kell őrizni és tovább kell adni ezt a sajátos nyelvi örökséget. A diákság körében is trendinek számít a mozgalom, a közönségtalálkozók, rendhagyó irodalomórák és a szerzők-előadók humora sok fiatal hívet szerzett az ügynek. Szükség is volt erre, hiszen az ízes kifejezéseket már csak az idősebb nemzedékek használták.

No de sosem lehet elég korán kezdeni a nyelvművelést, úgyhogy Sántha Attila újabb misszióba vágott bele: a 8–14 éves korosztály érdeklődésének fölcsigázásába. A Székely szótár küssebb s nagyobbacska gyermekeknek és cinkáknak a lehető legizgalmasabb tankönyv, amit a székely gyermekeknek és cinkáknak ki lehetett találni. Megírásában, összeállításában a szerző beveti az összes okos hatásvadász stratégiát, amellyel egy (székely) gyermek érdeklődését föl lehet kelteni. Csupa rejtély, kaland, izgalom Agyafúrt detektív vezetésével, no meg rengeteg humor, szellemes feladványok. Mindezekben Sántha Attila cinkosa Csillag István képzőművész – az újszékely irodalom avatott illusztrátora –, aki ismét remekel, és híven visszaadja a székely góbéságot. Az a gyermek vagy cinka (a cím arra a góbéságra játszik rá, miszerint a székelynek van gyermeke és van leánya), aki szorgalmasan végigjátssza-tanulja ezt a könyvet, mintegy kétszáz tájnyelvi kifejezéssel gazdagíthatja szókincsét. Mind-emellett megismerkedhet a hagyományokkal, jó néhány kuriózummal, és megjegyezheti számos székely író nevét Tamási Árontól Muszka Sándorig, hiszen a szerző irodalmi példákkal is megmagyarázza a tájszavakat, és olvasmányokat kínál a kölyköknek.

Szeretni való és fontos könyv ez, újabb telitalálat Sántha Attilától, az újszékely irodalom rabonbánjától, akit egyre nagyobb népszerűség övez, és a szakma is dédelgeti, hiszen alig egy év leforgása alatt hat díjjal tüntették ki. És egészen biztosan nem fog itt megállni, hiszen nyilatkozata szerint a Bühnagy székely szótár megjelenése óta újabb másfél száz tájszót gyűjtött, a gyerekszótárat háromkötetesre tervezi, és az óvodások székely szószedete is el fog készülni. Nyelvészeti munkája során pedig fontos történelmi következtetésekre jutott, melyek közelebb visznek bennünket a székely eredettörténethez: ennek megjelenésére is számíthatunk az elkövetkező években.

Sántha Attila: Székely szótár küssebb s nagyobbacska gyermekeknek és cinkáknak. Csillag István illusztrációival. Előretolt Helyőrség Íróakadémia, Budapest, 2019.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.