Tutanhamon bronzportréja 1,7 milliárd forintos áron kelt el

Forrás: MTI2019. 07. 05. 12:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tutanhamon fáraó 3000 éves bronzportréja – amelyet az árverés ellen tiltakozó egyiptomi hatóság szerint elloptak és kicsempésztek az országból – 4,7 millió fontért (1,7 milliárd forint) kelt el egy londoni aukción csütörtökön.

Az egyiptomi külügyminiszter korábban azt mondta, az ifjú uralkodót ábrázoló műkincset valószínűleg az 1970-es években lopták el az ország egyik műemlék templomából – írta a BBC hírportálja.

A 28 centiméter magas műkincs magángyűjteményből származik, legutóbb 2016-ban adták el hárommillió fontért szintén a Christie's árverésén.

Közleményében az aukciósház azt írta, hogy a műtárgy ügyében „nem folyik és nem is folyt nyomozás”.

A Christie's sose árverezne el olyan darabot, amelynek a tulajdonjogával kapcsolatban kétségek merülnek fel – áll a közleményben.

A cég közzétette a szobor tulajdonosainak listáját az elmúlt 50 évből. A aukciósház adatai szerint a műkincset 1985-ben vásárolta meg Heinz Herzer müncheni műkereskedő, előtte az osztrák Joseph Messina tulajdonában volt, aki 1973-74 körül vette Wilhelm von Thurn und Taxis hercegtől. Úgy tűnik, az 1690-es évek óta volt a család birtokában. Keveset tudni arról, hogyan került Európába.

Arra is kitértek, hogy a bronz szoborfej létezéséről régóta lehet tudni, hosszú éveken át ki is volt állítva.

Zahi Havássz korábbi egyiptomi régészeti miniszter azt közölte az AFP francia hírügynökséggel, hogy a szobor szerintük az 1970-es években került ki az országból, „mivel akkoriban loptak el más műtárgyakat is a karnaki templomkomplexumból”.

Tutanhamon fáraó nagyjából 3000 évvel ezelőtt, 19 éves korában halt meg, maradványait 1922-ben találták meg.

Az utóbbi években egyre hevesebbé vált a vita a műkincsek visszajuttatásáról azokba az országokba, ahonnan származnak. Athén például több évtizede kéri a British Museumtól a Parthenón frízeinek visszaadását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.