Radics Béla szellemisége tovább él

Nagyszabású rendezvénnyel ünneplik meg Radics Béla híres, elveszettnek hitt gitárját. A Mini együttes, a Loyal zenekar és jó néhány sztárvendég közreműködésével ugyanakkor tisztelegnek a hetvenes-nyolcvanas évek fiatalságának kedvenc szórakozóhelye, az Ifipark előtt is, ahol Radics Béla, a magyar gitárkirály is rendszeresen fellépett.

2019. 08. 26. 6:10
null
A legendás hangszer több évtizedes lappangás után került elő az idén Forrás: Fortepan/Urbán Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Radics Béla rég elveszettnek hitt emblematikus hangszerének viszontagságaival lapunk is foglalkozott. Kosik Kristóf jogász-zenész, a bíbor Gibson új tulajdonosa tizenöt esztendeje kezdett intenzív tárgyalásokat annak érdekében, hogy az immár muzeális értékű gitár végre az őt megillető helyre kerüljön, de legfőképp azért, hogy a nagyközönség is megtekinthesse.

A vállalkozás sikerét megünnepelendő augusztus 30-án 16 órától, Velünk élő legendák címmel az egykori Budai Ifjúsági Park helyén, a Várkert Bazár Öntőház udvarán hármas koncertet rendeznek. És hát, ami az emlékidézést illeti, ugyan ki más lehetne a nemzedéki találkozó legautentikusabb szereplője, mint az idén ötvenegyedik esztendejébe lépő, Török Ádám alapította-vezette Mini együttes, amely épp fél évszázada nyolcezer néző előtt, Radics és a Tűzkerék színpadi vendégeként tartott frenetikus sikerű koncertet az Ifiparkban. – 1969. augusztus hatodika. Ott akkor történt valami. Jött egy ötlet – nevezhetjük akár isteni szikrának is –, hogy megénekeltetjük a közönséget. Tényleg nem tudom, honnan jött a kósza gondolat, de egy biztos: bevált – idézte fel emlékeit a fuvolista-énekes, hozzátéve, hogy e koncert fordulópontot jelentett a fiatal banda életében, hisz attól kezdve a fővárosban is befutottak. A nyolcvanas évek közepétől megszűnő, majd 1998 óta ismét gőzerővel működő formáció Török Ádám, Nagy István, Németh Károly, Tóth „Diza” Dénes, valamint az ifjú tehetség, Fehér Ádám felállásban lép majd színpadra, s az alkalomhoz illően illusztris vendégeket is hívtak: Kézdy Luca hegedűvirtuózt, valamint Papp Gyula ős-minis billentyűst; de az USA-ból hazalátogató Balogh „Szivacs” Jenő is beül a dobok mögé.

Tehetséget emlegettünk az imént, nem véletlenül. Hiszen fontos az értékek, a rock-blues műfajának, legnemesebb hagyományainak továbbvitele. Márpedig erre a nagy generációtól néhány nemzedékkel fiatalabb korosztály hivatott: a Loyal zenekar, amelynek 2016 őszétől az a Baricz Gergő az énekese, aki az egyik tehetségkutató verseny második szériájából került ki, és akinek karizmája elvitathatatlan. Mellette vagy épp mögötte olyan muzsikusok dolgoznak, mint a televí­ziós műsorokból ismerős ­Megadja Gábor zenekar-alapító, valamint Demeter Szilárd, továbbá a fiatal tehetség Fekecs Ákos és Solymosi Kata, vagy épp a szintén ismerősen csengő nevű Usztics Péter.

A legendás hangszer több évtizedes lappangás után került elő az idén
Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

A nagy durranás persze a rendezvény végére marad. A bíbor Gibson gála, amely a magyar gitárkirályról, illetve legendás hangszeréről szól, valóságos sztárparádé lesz, hiszen a kétórás dzsemborin színpadra lépnek Radics egykori zenésztársai is. A Póka Egon alapította, valamint erre az alkalomra Tátrai Tiborral kibővült és más, neves vendégekkel megerősített Póka Experience formáció a jól ismert Radics-­sztenderdeken túl bizonyára ízelítőt ad a hatvanas-hetvenes évek rhythm and blues muzsikájából is. De ott lesz velük Varga Miklós, Tempfli Erik, Solti Franky, Tóth János Rudolf és Papp Csaba, valamint a Gibson-tulajdonos Kosik Kristóf. Tehát mindazok, akik ma, a XXI. században is Radics Béla szellemiségét hordozzák.

A szervezők ígérete szerint nem csupán az előadók által interpretált Radics-, illetve nemzetközi kortárs muzsikák sokaságával tennék emlékezetessé az eseményt. Elkészült a gitárkirály ember nagyságú festmény portréja, amelyet este mutatnak be a rajongóknak, sötétedés után pedig filmvetítéssel színesítik a gálaműsort. A műsorfolyam házigazdája Horváth Attila, aki a Taurus, illetve később a Tűzkerék és több más formáció sikeres dalszövegeit írta. A rendezvény ingyenes, de csak koncertjeggyel látogatható. Jegyet online lehet igényelni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.