San Franciscóba nem, Szegedre viszont várják Plácido Domingót

Plácido Domingo, szeretettel várunk Magyarországra! — így reagált a szegedi Plácido Domingo Classics Fesztivál a világhírű spanyol operaénekes elleni szexuális zaklatási vádakra, amelyek hatására két amerikai színház is lemondta a tenor fellépését. Tehát a médiabotrány nem befolyásolja Plácido Domingo augusztus 28-i, szegedi koncertjét, amelyet a Szent Gellért Fórumban tartanak.

Pataki Tamás
2019. 08. 16. 12:42
null
A spanyol operaénekes szerint az érintett művésznők zavarba ejtően és pontatlanul fogalmaztak Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai AP hírügynökség információi szerint a Los Angeles-i Operában, amelynek Plácido Domingo 2003 óta tölti be a főigazgatói posztját, a spanyol énekes nyolc énekesnőt és egy balerinát is zaklatott szexuálisan, valamint „évtizedeken át nem megfelelően viselkedett” nőkkel szemben. A spanyol énekes a főigazgatósága előtt az intézmény művészeti vezetője volt, így a szereplőválogatásba is volt beleszólása. Az egyik nő azzal vádolja, hogy hatalmában állt karriereket egyengetni vagy épp kerékbe törni. Több nő állította, hogy azok, akik nem voltak hajlandók intim kapcsolatba lépni a sztártenorral, azok vagy egyáltalán nem állhattak színpadra, vagy csak mellékszerepeket kaptak. Plácido Domingo a vádakra reagálva elmondta, hogy zavarba ejtően és pontatlanul fogalmazták meg a vádakat, ő pedig mindig azt hitte, valamennyi kapcsolata a két fél közötti egyetértésen alapult. Az állítólagos szexuális zaklatások többsége a nyolcvanas években történt.

A vádak hatására a Los Angeles-i Operaház nemrég közölte, hogy belső vizsgálatot indít az ügyben, a Philadelphiai és a San Franciscó-i Operaház viszont lemondta Plácido Domingo közeljövőben esedékes fellépését. A New York-i Metropolitan – ahol a tenor novemberben lépne fel – csak azt közölte, hogy megvárják a vizsgálat eredményét, egy folyamatban levő ügyben ugyanis nem szeretnének állást foglalni.

A spanyol operaénekes szerint az érintett művésznők zavarba ejtően és pontatlanul fogalmaztak
Fotó: Kurucz Árpád

A feljelentést nyilván ki fogják vizsgálni, de ezt magánügynek tekintem – mondta kérdésünkre Pasztircsák Polina operaénekes, aki többször lépett fel Plácido Domingóval. A művésznő elmondása szerint Plácido Domingo a színpadi együttműködésük során gáláns úriemberként viselkedett. – Nem voltam Domingóval vacsorázni, nem is hívott meg. Lehet, hogy nem véletlenül, az én személyiségem nem sugározza ezt – mondta a művésznő. Arról, hogy több helyen lemondták a spanyol operaénekes koncertjeit, Pasztircsák Polina azt gondolja, hogy minden színháznak szíve joga eldönteni, szereti-e az adott művészt vagy sem. A művésznő szerint meg kell várni a vizsgálat eredményét, és reméli, hogy objektív, egyik irányban sem részrehajló eredmény születik. – Ha ennek az egész #metoo mozgalomnak az lesz az eredménye, hogy az ilyen neves illetők kicsit visszafogottabban viselkednek, akkor van értelme a dolognak, csak legyen minden világos, és ne alaptalan vádaskodások álljanak egy-egy ügy mögött – mondta Pasztircsák Polina.

A botrány ellenére Plácido Domingo magyarországi fellépését sem mondják le a szervezők. Plácido Domingo a Dél-Alföld legnagyobb rendezvényközpontjának, a szegedi Szent Gellért Fórum ifjúsági és sportcentrum első és egyben nyitó eseményén fog énekelni augusztus 28-án. A koncertszervező Plácido Domingo Classics Fesztivál szervezői közleményükben a spanyol operaénekes érdemeit emelték ki. Hangsúlyozták, hogy a tenor már hatvan éve van színpadon, napjainkig 151 szerepe volt, és világszerte számtalan elismeréssel illették: „Ő a felejthetetlen Don José a Francesco Rosi rendezésében bemutatott Carmen-filmben. Az eredeti helyszíneken játszódó Tosca-előadáson a televíziós élő közvetítésnek köszönhetően sok millióan láthatták Cavaradossi szerepében. 1990-ben Luciano Pavarotti, José Careras és ő egy korszakalkotó hármast hoztak létre. Ő napjaink operajátszásának a motorja” – írták. A szervezők a tenor humanitárius törekvései mellett arról is megemlékeznek, hogy Domingo azon kevés művészek egyike, „akik a személyüket körülvevő sztárolás mellett is megőrizték az emberségüket. Minden megnyilvánulásából végtelen szeretet árad. Elegancia, közvetlenség és nyitottság jellemzi.”

Plácido Domingónak egyéb magyarországi kötődése is van: 2018-ban ugyanis szerződést kötött a Peller Mariann producer által elindított Virtuózok komolyzenei tehetségkutató műsorral, a spanyol tenor a Virtuózok cégtársa lett, aki részt vesz a gyermekek képzésében és zsűrizésében is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.