időjárás -2°C Vilma 2023. december 5.
logo

A Zrínyi 1566 Szigetvárott

Pataki Tamás
2019.09.07. 14:21
A Zrínyi 1566 Szigetvárott

Ma este, a vár ostromának 453. évfordulóján Szigetvárott ismét előadják a Zrínyi 1566 rockmusicalt, amely azoknak az önfeláldozó hősöknek állít emléket, akik megvédték a várat és egész Európát a Bécs ellen vonuló Szulejmántól. Sasvári Sándor színművész, énekes immár tizedik éve lép színpadra Zrinyi Miklós hadvezér szerepében.

Sasvári Sándor Jászai Mari-díjas színművész, énekes az elmúlt évtizedekben rengeteg magyar történelmi hőst alakított, és többek között Mátyás királyként, Dobó Istvánként és Bercsényi Miklósként ismerhette meg a magyar közönség szerte a Kárpát-medencében. A Zrínyi 1566 című rockmusical tíz éve, 2009-ben debütált Szigetvárott az énekes főszereplésével, ma este ugyanott adják elő, ám október 11-én a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban is bemutatják, ahol többször műsorra tűzik az új évadban.

– Jó lehetőségek az ilyen szerepek, de nagy felelősség is, hiszen át kell adnom a közönségnek a történelmi karakter szellemiségét, jellemét. Zrínyi Miklós óriási hazafi volt, aki egy maroknyi katona élén, élete árán próbálta megvédeni hazánkat és egész Euró­pát a török hódítóktól – mondta a színművész.

Sasvári Sándor felidézte: Annak idején Moravetz Levente, a rockopera egyik szerzője hívta fel azzal, hogy komponált egy jó rockmusicalt, és megfelelő énekest keres Zrínyi Miklós szerepére. A találkozásukkor az énekes kapott egy szövegkönyvet és egy CD-t, majd a beszélgetést követően már az autóban elkezdte hallgatni a lemezt. A második dal után már tudta, hogy rá szabták ezt a szerepet.

Fotó: MTI Fotó: Komka Péter

– Nagyon jól énekelhető a dalszöveg, a zene is az én stílusom, a sok főszerepem között a Zrínyit az egyik legnagyobb színészi lehetőségnek éreztem. De nem csak ezért érdekelt. Édesapám 1902-ben született, még a Monarchia korában, kilenc nyelven beszélt, és egy élő lexikon volt. Nagyon sokat mesélt nekem a magyar történelemről. Ráadásul ezek nagyon hálás szerepek, és persze halállal végződnek, de a hősöknek ez a sorsuk, értünk haltak meg.

Az önfeláldozás, a hazaszeretet időtálló érték, én is szeretem a hazámat, és mindent megteszek azért, hogy fejlődjön. Ezzel a szereppel igyekszem átadni a fiatalságnak azokat az értékeket, amelyeket Zrínyi képviselt, mert fontos, hogy történelmünk iránt felkeltsük az érdeklődésüket és a lelkesedésüket – mondta Sasvári Sándor.

Ma már a szigetvári Zrínyi Miklós Gimnáziumban minden évben eléneklik a rockmusical Ha van közös akarat című dalát a tanévnyitókon és az iskolai ünnepségeken, de a kilencedikes történelem tankönyvben is szerepel a Zrínyi 1566 rockmusical. A színész úgy fogalmazott: mindezt kulturális missziónak tartom.

– Emlékszem, amikor Kolozsváron a Mátyás-szobor mellett léptünk fel, több mint húszezer ember előtt, volt egy nagyon megható jelenet a színpadon, amikor Lahib vezér – akit gyermekkorában elraboltak Magyarországról, majd janicsárt faragtak belőle – visszaszökik a magyarokhoz, mert felébred benne a lelkiismeret, amely nem engedi, hogy támadóként lépjen fel a harcokban. Ezért ötször elüvölti azt, hogy „én magyar vagyok” a színpadon. Elképzelheti, milyen döbbent csend lett ezután Kolozsvár főterén. Abban a csendben, a közönség soraiból is felszólalt valaki, csak annyit mondott, hogy „Én is”. Ettől visszhangzott az egész tér, mi is átéreztük a pillanatot – mesélt a különös élményről Sasvári Sándor.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.