időjárás 11°C Emőke 2023. március 23.
logo

Ma kezdődik az érdi jazzfesztivál

Turi Gábor
2019.09.10. 12:54
Ma kezdődik az érdi jazzfesztivál

Az évek során kialakult műsorszerkezetnek megfelelően ezúttal is az irodalom és a jazz találkozásával kezdődik ma az érdi jazzfesztivál: előbbit a városban különösen népszerű Grecsó Krisztián író, utóbbit a cimbalom mestere, Balogh Kálmán képviseli. A zenei ismeretterjesztést szolgálja a kiváló szaxofonos, Tóth Viktor A könnyen érthető jazz című előadása, amely a műfaj történetébe és stílusjegyeibe avatja be az érdeklődőket.

Érden öt éve rendezték meg az első jazzfesztivált. Lelkes szervezők kitartó munkájának köszönhető, hogy az ügynek sikerült megnyerniük a kisváros vezetőit, akik azóta nemcsak jóindulatukkal, hanem anyagi támogatásukkal is biztosítják a folytonosság feltételeit. Az érdi napok részeként szep­tember ­10–15. között zajló sorozat bevált helyszíneihez – Szepes Gyula Művelődési Központ, zenei könyvtár – az idén a Magyar Földrajzi Múzeum felújított kocsiszínje is csatlakozik, hangulatos környezetet kínálva a zenéhez.

Fotó: MTI/Kollányi Péter

A fesztivál fiatal tehetségeknek és a magyar jazz nagyjainak egyaránt pó­diumot biztosít. Tehetséges egyetemisták mutatkoznak be a Nagy-Babos Rebeka énekes és a helyi zeneiskolában tanult Rozbora Ádám trombitás vezetésével színre lépő kvintettben, de megismerkedhet a közönség a Magyar Jazz Szövetség által Az év fiatal jazz-zenésze címmel rendezett tehetségkutató verseny győzteseivel, Hász Eszter énekessel és Sebestyén Patrik trombitással is. Fiatal erőkből álló triójával látogat Érdre a veterán Elek István szaxofonos, és itt lesz a különböző populáris műfajok elegyével kísérletező, népes rajongótábort maga mögött tudó Barabás Lőrinc trombitás is.

Az új arcokat és izgalmas zenéket felvonultató érdi fesztivál kiemelt produkciója a két nagyszerű szaxofonos, Borbély Mihály és Dresch Mihály kvartettjének fellépése. A zárókoncerten a magyar jazz olyan legendás személyiségei muzsikálnak együtt a színpadon, mint Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Kőszegi Imre (dob), László Attila (gitár), akikhez a Németországban élő, nemzetközi hírű Tony Lakatos (szaxofon) is csatlakozik.

A hatnapos érdi rendezvény részletes programja az Erdijazzfesztival.hu oldalon olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.