Ami a moziból kimaradt, benne van a könyvben

Ma lenne kilencvenéves Bud Spencer, így egyáltalán nem véletlen, hogy ezen a napon jelenik meg Király Levente Piedone nyomában című könyve. A kötet azokat a történeteket dolgozza fel, amelyek a hat fesztiváldíjat nyert mozifilmből kimaradtak.

B. Orbán Emese
2019. 10. 31. 9:22
null
Forrás: Delta Filmstúdió
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Bud Spencer erkölcsi értékekben gazdag élete, filozófiája, gondolatai messze túlnyúlnak egy film időbeni ­korlátain, ezért döntöttem a könyv megírása mellett – avatott be a részletekbe Király Levente, aki azt is elárulta, hogy olyan családi fotókat és werkképeket láthatunk a kötetben, amelyek eddig sehol nem jelentek meg. A könyv írója elmondta, hogy Bud Spencer családja hálás, amiért ápolja a színész emlékét, jóllehet az olasz legenda emléke könyv és film nélkül is elevenen él. Magyarországon a mai napig kimagasló nézettséggel sugározzák Bud Spencer régi, olykor negyven évvel ezelőtti filmjeit.

Az okokat, hogy miért csak Bud Spencer és Terence Hill filmjei voltak képesek évtizedeken keresztül megállítani az amerikai filmek áradatát – ami azelőtt és azóta sem sikerült senkinek –, a következő tényezőkben látja a rendező és könyvíró: – A siker titka nyilvánvalóan az ő személyiségükben rejlik, ami nagyon közel áll a magyar emberekhez, de közrejátszik az is, hogy a 70-es években, amikor bejöttek ezek a filmek Magyarországra, nem kellett cenzúrázni őket, mert sem a rendszerre, sem a gyerekek lelki fejlődésére nem jelentettek veszélyt. Úgy szórakoztattak bennünket, hogy nem volt bennük káromkodás, erőszak, vér, szemben a mai filmekkel.

A poénok pedig időtálló humorral voltak megírva – fejtegeti a rendező, aki azt is fontosnak tartja, hogy a filmekből tanulni is lehet. – Az …és megint dühbe jövünk, amelyben az árvaháznak gyűjtenek, a jótékonykodásról szól, az Én a vízilovakkal vagyok című film az állatok védelméről, a Piedone-filmek pedig a kábítószer elleni harcról. Ezek a témák a mai napig aktuálisak. Bud Spencer hiteles személy, aki soha nem alakított negatív figurát, mindig a jó oldalon állt, ahogy az életben, úgy a filmjeiben is – állapította meg Király Levente.

Fotó: Delta Filmstúdió

A Piedone nyomában című könyvben Bud Spencer gazdag életútja tárul fel, amely bővelkedik meglepő, izgalmas és jópofa sztorikban. A könyv közel harminc fejezetet tartalmaz, olvasását bárhol el lehet kezdeni, mert nem időrendben, hanem témák szerint bontotta fejezetekre a szerző. A 120 exkluzív fotót tartalmazó könyvet támogatással, de magánkiadásban jelentette meg Király Levente. Az eladásból befolyó összeg egy részét jótékony célra szánja, mert ugyanazt az elvet és filozófiát szeretné követni, mint Bud Spencer. – Azt szeretném, hogy az emberek azzal, hogy megvásárolják ezt a könyvet, akarva-akaratlanul jótékonykodjanak, ahogyan azt az olasz színészlegenda is tette egész életében.

Király Levente a San Gennaro-díjjal, amelyet Bud Spencer emlékének ápolásáért vehetett át
Fotó: Bach Máté

EMLÉKPROGRAM

Az évforduló alkalmából a legendás színész, sportoló és filantróp előtt tisztelegve ma emlékprogramot rendeznek a Rákóczi úti Álomgyár Könyvesboltban, ahol pezsgővel, Bud Spencer-tortával és embernagyságú Piedone-kartonfigurákkal várják az érdeklődőket. 17 órától bemutatják a Piedone nyomában című könyvet, ezt követően Király Levente dedikál. A helyszínen kedvezményesen megvásárolható a könyv és a DVD is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.