Cimbalom: kapocs két kultúra között

A Koreai Köztársaság és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel harmincadik évfordulója alkalmából Selyemúton a magyar cimbalom címmel rendez évfordulós koncertsorozatot a Magyar–Koreai Társaság. A Soo Jae Cheon tradicionális zenekar előadása a Hableány sétahajó balesetének áldozataira emlékezik jövő hétfőn a budapesti Olimpia parkban.

2019. 10. 04. 14:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Koreai Köztársaság és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel 30. évfordulója alkalmából Selyemúton a magyar cimbalom címmel rendez évfordulós koncertsorozatot a Magyar–Koreai Társaság. A Soo Jae Cheon tradicionális zenekar előadása a Hableány sétahajó balesetének áldozataira emlékezik jövő hétfőn a budapesti Olimpia parkban.

A Magyar–Koreai Társaság adományaként érkezett az első cimbalom Koreába 2014-ben, a diplomáciai kapcsolatfelvétel 25. évfordulója alkalmából. A 30. évfordulót egy rendezvénysorozattal teszi emlékezetessé a társaság több magyarországi helyszínen, azzal a céllal, hogy tovább építsék a két kultúra történetileg meglévő közös hagyományait. A közös kulturális metszéspont ez esetben a pentaton hangzás, továbbá a hungarikumként számontartott magyar cimbalom ázsiai eredete. Dunaújvárosban holnap, Budapesten pedig október 7-én és 8-án mások mellett fellép Lee Geom Seop dél-koreai zeneszerző. Összes műve a kvintláncon alapuló ötfokú hangsorból, a pentatonból épül fel, a Magyar–Koreai Társaság felkérésére pedig cimbalomra írt műveket. A produkciójában fontos szerepet játszik a koreai hagyományos udvari zene is, ezért a dél-koreai zenészek hagyományos koreai ruhákban lépnek majd fel.

A társaság a rendezvénnyel kapcsolatban közleményében azt írta: a két ország kultúrájából szerves módon bontakozhat ki új szintézis, ha úgy tetszik, nemzetköziség. Mint írták, elképzelésük szerint a magyar cimbalom csak akkor válhat élő hangszerré a Koreai-félszigeten is, ha koreai zeneszerzők is szereznek cimbalomra műveket – ezt hivatott elősegíteni és támogatni a soron következő rendezvény. A magyar cimbalmot Lee Geom Seop együtt szerepelteti műveiben a hagyományos koreai hangszerekkel, ezáltal a két kultúra a zenében is találkozik. A zeneszerző-karmestert és a Soo Jae Cheon zenekart azért hívta meg a társaság, hogy a művekkel végre a magyar közönség is megismerkedhessen.

A budapesti Olimpia parkban fellép Vásáry Tamás, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas zongoraművész és karmester, október 8-án a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében pedig Balogh Kálmán és Farkas Rózsa cimbalomművészek, valamint Farkas Erzsébet énekművész is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.