Felújították a kökösi unitárius templomot

A Rómer Flóris-terv keretéből, a Teleki László Alapítvány lebonyolításában zajlott rekonstrukció az erdélyi Kovászna megyében lévő istenházát és különálló harangtornyát is érintette.

Magyar Nemzet
2019. 10. 29. 10:58
null
Elkészült az épület teljes külső és belső rekonstrukciója Fotó: MTI/Kátai Edit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt vasárnap átadták az erdélyi Kovászna megyében lévő, Sepsiszentgyörgyhöz közeli Kökös teljesen felújított unitárius templomát. Az avatáson hálaadó istentiszteletet tartott Bálint Benczédi Ferenc, a Magyar Unitárius Egyház püspöke, a felújított templomot Földváry Gábor, a Miniszterelnökség örökségvédelmi ügyekért felelős miniszteri biztosa adta át.

A Rómer Flóris-terv keretéből, a Teleki László Alapítvány lebonyolításában zajlott rekonstrukció az istenházát és különálló harangtornyát is érintette. 2016 és 2018 között megerősítették a tetőszerkezetet, elkészült az épület teljes külső és belső felújítása, a harangtorony és a kerítőfal megújítása, valamint tereprendezésre is sor került. Kökös első, kis méretű egyetlen hajóból és félköríves szentélyből álló temploma a XIII. és XIV. század fordulóján épülhetett. Később hajójának északi falához sekrestyét toldottak. A XVI. század második felében, a protestáns használatnak megfelelően lebontották a sekrestyét.

Elkészült az épület teljes külső és belső rekonstrukciója
Fotó: MTI/Kátai Edit

A templom különálló harangtornya és déli portikusza a XVIII. században épült. 1954-ben a templom leégett, ezt követően helyreállították. A korabeli faberendezés elpusztult, de a középkori faragott kő részletek megmaradtak. A közelmúlt művészettörténeti kutatásai során a falak belső felületén freskók kerültek elő. Különlegesen értékes a nyugati falon előkerült Szent László-legenda-töredék.

A felújított templomot a település majdnem kétszáz unitáriusa használja és tölti meg élettel. Kökös valamivel több mint ezer lakójából 2011-ben 809 vallotta magát magyarnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.