Szabadon elérhető Sára Sándor-filmek

A közelmúltban elhunyt Kossuth-nagydíjas rendező, operatőr, fotográfus, a Duna TV volt elnöke hét emblematikus filmjét október 31-ig szabadon elérhetővé teszi a Magyar Nemzeti Filmalap.

2019. 10. 15. 13:00
null
A Feldobott kő önéletrajzi ihletésű
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közelmúltban elhunyt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas rendező, operatőr, fotográfus, a Duna TV volt elnöke hét emblematikus filmjét október 31-ig szabadon elérhetővé teszi a Magyar Nemzeti Filmalap.

A Filmarchiv.hu internetes oldalon meg lehet nézni a Cigányok (1962), a Sodrásban (1963), a Vízkereszt (1967), a Feldobott kő (1968), a Szindbád (1971) és a Holnap lesz fácán (1974) című filmjeit, valamint a Magyar nők a Gulágon (1992) című háromrészes dokumentumfilmet.

„Sára Sándor gazdag életművének megőrzése, eljuttatása a jelen és a jövő generációihoz alapvető feladatunk” – hangsúlyozta Ráduly György, a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum igazgatója közleményében, aki arról is szólt, hogy az alkotások mindegyike restaurált, illetve digitálisan felújított.

írja 1968-ban Sára Sándor önéletrajzi vonatkozású filmjéről, a Feldobott kőről, hogy „sorskérdést megoldani etikátlanul nem lehet.

A Feldobott kő önéletrajzi ihletésű

Képmutatással, maszlaggal, machinációkkal nem lehet. Nem adhatunk fölmentést az újkori barbároknak, akik ridegen vezényelnek fejszét a jegenyékre, csákányt a szőlőtövekre, gépfegyver-kattogású nyírógépet a cigány hajakra. Az új Sára-film ezeket is mondja, ordítja. Ugyanakkor a történelem egyik nagy ellentmondását hozza elénk: mindig a nyíltszívű, nyílt eszű bátraké az elsőség az elbukásra, elvérzésre… Ez a film Sára Sándort mint írót, rendezőt, operatőrt egy személyben nagyszerű művésszé avatja.”

Múlt hét végén jelentették be, hogy Sára Sándor emlékére filmművészeti díjat alapít az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint a negyven év alatti filmeseknek szóló elismerés azon fiatal alkotóknak, rendezőknek, operatőröknek, illetve forgatókönyvíróknak adományozható, akik műveikkel elsősorban a nemzeti összetartozás fontosságra irányítják a figyelmet. A díj régi kultúrpolitikai adósságot törleszt. Az elismerést 2020-ban augusz­tus 20-án, 2021-től március 15-én adják majd át.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.