időjárás 15°C Irén , Írisz 2023. március 25.
logo

Jótékonysági est a Duna Palotában

Magyar Nemzet
2019.11.21. 15:51

Szeretünk Csángók II. címmel szerveznek ma este 19 órától jótékonysági estet a Duna Palotában. Az est programjában fellép többek között Bagi Iván humorista, Császár Angéla színművész, a Duna Művészegyüttes, Erdős Róbert, Fehér Adrienn, Fenyvesi Gabriella Rea és László Attila énekesek. A közreműködők között van Nemcsák Károly és Posta Viktor színművész és Takács Bence előadóművész, valamint bemutatkoznak a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei is. Ünnepi beszédet Orbán Balázs miniszterhelyettes fog mondani. Az est fővédnöke Schmittné Makray Katalin olimpiai ezüstérmes tornász és Mádl Dalma a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete. Az est háziasszonya Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége elnöke.

A Bánffy Szalon a Belváros-Lipótváros V. kerület Önkormányzatával, a Duna Palotával, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségével, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesülettel és a Panoráma Világklub Kárpátaljai Társklubjával 2015 áprilisában közösen szervezett jótékonysági estet a kárpátaljai nyugdíjas pedagógusok, magyar művészek megsegítésére. Azóta évente kétszer szerveznek közösen jótékonysági estet, tavaly óta a csángók számára is.

A bevétel kedvezményezettje a Csángó Központ és Szeretetszolgálat, melynek missziója több mint 30 moldvai magyar családdal van szoros kapcsolatban szinte az összes moldvai csángó faluban, és segíti őket a mindennapokban. Felmérték a nagycsaládok helyzetét, hogy milyen személyre szabott programmal tudnak jelen lenni a közösségek, családok vagy képzések területén. Tehetség Mentor Programja sikerét a majdnem 40 gyermek a Fölszállott a Páva műsorban sikeres szereplése mutatja. Ennek az alapja a nyári tehetségtábor, melyet erdélyi helyszínen, ottani nevelőotthoni gyermekekkel integrálva valósítanak meg, ahol ezen kívül Csíksomlyón egy gyógynövénykerti minta program, a Kájoni Herbáriumkert is megvalósult. Rendszeres felnőtt és gyermek motivációs képzéseket tartanak, illetve a Médiamissziós Programjuk Moldvában évek óta sikeresen folyik. Egyházaskozáron ahová több mint 75 éve csángó menekülteket telepítettek, elkezdtek egy Csángó hagyományőrző központ, tájház és gyűjtemény létrehozását, mindezt a moldvai csángó falvakkal és emberekkel közösen, együttműködve. Elindították a Csángó Falu mozgalmat ami a hagyományos csángó életből származó értékek összegyűjtését és bemutatását tűzte ki célul.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.