Sorozatzáró koncert a Pesti Vigadóban

A szervezők elképzelése szerint az eseménysorozat egyik fontos célkitűzése elősegíteni a Kárpát-medence magyarságának és nemzetiségeinek kulturális találkozását.

Izsó Zita
2019. 11. 15. 10:54
Szokolay Dongó Balázs
Szokolay Dongó Balázs is a fellépők között van Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Stereo Kft. és a Periferic Records 2001 óta szervezi a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje (KmMZ) sorozatot, amelynek során a határokon átívelő kulturális átjárások és zenei projektek mellett személyes kapcsolatok, barátságok is létrejönnek. A KmMZ keretében szeptembertől november végéig összesen tíz koncertet rendeztek határon túl, többek között Beregszászon, Lendván, Magyarkanizsán, Léván és Nagyváradon. A sorozatot egy gálakoncert zárja vasárnap a Pesti Vigadó dísztermében, amin fellép majd a Magyar Örökség-díjas Misztrál együttes, Szokolay Dongó Balázs és Kubinyi Júlia, a kárpátaljai Sodró népi együttes és a Borzsavári népi zenekar, valamint Csernik Szende székely mesemondó is.

A szervezők elképzelése szerint az eseménysorozat egyik fontos célkitűzése elősegíteni a Kárpát-medence magyarságának és nemzetiségeinek kulturális találkozását. A szervezők Bartók és Kodály nyomdokait követve szintén úgy gondolják, hogy a népzenének, világzenének is ott a helye a Zeneakadémián, színházakban, hangversenytermekben. Fontosnak tartják azt a kulturális szolgálatot és missziót, melynek eredményeként a Kárpát-medencében élő magyar közösségek és nemzetiségek egymással békében, harmóniában élhetnek – ehhez pedig egymás kultúrájának, hagyományainak és szokásainak megismerése, valamint kulturális kapcsolataink javítása és bővítése elengedhetetlen feltétel.

Szokolay Dongó Balázs is a fellépők között van
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A koncerteken megszólaló zenét átszövik az évszázadok óta velünk élő szlovákok, románok, svábok, tótok, szerbek, bunyevácok, szlovének és ruszinok népzenei elemei. Így természetes, hogy a magyar népzenei kincs egyúttal a Kárpát-medence népeinek közös kincse is. A szervezők munkájukat haszonra való törekvés nélkül végzik, az idei koncertsorozat keretében Kárpátalja megsegítésére gyűjtenek adományokat.

Az eseménysorozat kifejezetten sikeresnek mondható: az elmúlt négy évben 13,5 millió forint adományt adtak át Zán Fábián Sándor kárpátaljai református püspöknek a kárpátaljaiak megsegítésére, a szervezők reményei szerint pedig a gála után újabb 1-1,5 millió forinttal segíthetnek. Ezenkívül – már hagyományosan – a határon túli koncerteket befogadó városok könyvtárainak további mintegy kétmillió forint értékű CD-adományt nyújtanak át a gála végén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.