időjárás 23°C Jácint 2022. augusztus 17.
logo

Haydn, Prokofjev, Weber és Hindemith műveit adja elő az Operaház Zenekara

Forrás: MTI
2020.01.15. 22:34

A Haydn és Prokofjev, valamint a Weber és Hindemith művészete közti kapcsolatokat vizsgálja a Magyar Állami Operaház Zenekarának 2020. január 20-i hangversenye az Erkel Színházban.

A fanyar eredeti és a groteszk másolat elnevezésű est szólistáiként az együttes vezető művészei működnek közre Stefan Soltész vezényletével – közölte a dalszínház az MTI-vel.

A koncertet Szergej Prokofjev egyik népszerű műve, az 1917-ben írt I. D-dúr szimfónia nyitja. Ezt követően Joseph Haydn 1792-ben született B-dúr sinfonia concertante című műve hangzik el, a darab szólistái az Opera Zenekar többszörösen díjazott művészei, Soltész Ágnes (koncertmester), Pólus László (szólócsellista), Rácz Ottó (I. oboa) és a zeneszerzőként is ismert Kovács Zoltán (I. fagott).

A koncert második felében Carl Maria von Weber 1811-ben komponált f-moll klarinétversenye a kor új zenei instrumentumát állítja a középpontba. Klarinéton Kiss Sándor (I. klarinét), az évad kamaraművésze működik közre.

A hangverseny programja Paul Hindemith Szimfonikus metamorfózis Carl Maria von Weber témáira című alkotásával zárul. Az 1943-ben, a német szerző amerikai emigrációja idején született zenekari darab egy meg nem valósult balettzenéből keletkezett, aminek befejezéséhez Hindemith Weber Turandot című színpadi kísérőzenéjét is felhasználta.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.