Még mindig bizonytalan a POSZT jövője

Egyelőre nem született megállapodás arról, hogy Pécs rendezheti- e meg az országos színházi találkozót idén, egyebek mellett erről is zajlanak még az egyezkedések, a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) és a megyeszékhely városvezetése között. Pécs továbbra is ragaszkodik a fesztiválhoz, amelyet további 20 millió forinttal támogat.

Szilléry Éva
2020. 01. 30. 21:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezekben a hetekben is tárgylások folynak a legnagyobb hazai színházi mustra a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) megrendezésének körülményiről az új városvezetés és a Magyar Teátrumi Társaság között. Mint azt korábban megírtuk, több szempontból bizonytalanodott el az idén huszadik évfordulóját ünneplő szemle jövője: egyrészt a Magyar Színházi Társaság kilépésével megváltozott a fesztivált működtető cég tulajdonosi szerkezete, másrészt vita tárgya lett, hogy a baranyai megyeszékhely maradjon-e a központ, vagy a kezdeti éveknek megfelelően utazó fesztivállá váljék a találkozó.

Annak idején, 1982-ben indult útjára az Országos Színházi Találkozó (OSZT), amely 2001-ig, Jordán Tamás vezetésével Pécsen állandó helyre lelt, addig más-más nagyváros például Szolnok, Zalaegerszeg, Szeged, Debrecen, Veszprém és Győr adott otthont neki. Az OSZT még más szempontok szerint hozta létre a versenyszekciót, mint utódja a POSZT, hiszen a társulatok maguk dönthették el, mely előadásaikat nevezik a fesztiválra, a pécsi szemle versenyelőadásairól pedig két válogató dönt.

A POSZT egyik tulajdonos szervezete, a Magyar Teátrumi Társaság elnökeként Vidnyánszky Attila, több fórumon megfogalmazta, hogy hasonlóan a kezdetekhez, a jövőben több nagyvárosba, megyeszékhelyre vinné el a szemlét, szerinte, Kaposvár, Győr, Szeged, Debrecen is méltó befogadóhellyé válhatna.

Az októberben megválasztott pécsi testület – csakúgy mint a korábbi városvezetés – azonban ragaszkodik ahhoz, hogy Pécs maradjon a székhelye a találkozónak és ezzel a POSZT brand megmaradjon. Múlt heti bejelentésükkel nyomatékosították ezen szándékukat: eszerint a helyhatóság kötelezettséget vállal arra, hogy a korábbi 30 felett további 20 millió forintot biztosít az idei és az önkormányzati ciklus teljes ideje alatti években a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) megrendezésére.

A fesztiválbüdzséhez egyébként a város az utóbbi években egyre kevesebb pénzzel tudott hozzájárulni. Pécsen 2001-ben még 75-75 millió forintos kormányzati és állami támogatással indulhatott a POSZT, tavaly a várostól, a Zsolnay Negyed részéről 30 millió forint került a fesztivál költségvetésébe.

Pillanatnyilag a fesztiválnak két tulajdonosa van: többségi tulajdonosa 66 százalékban a Pécs városa által tulajdonolt Zsolnay Örökségkezelő, 33 százalékban pedig a Magyar Teátrumi Társaság birtokolja a fesztivált működtető POSZF Nkft.-t. Ismert a Magyar Színházi Társaság a tavalyi szemle nyerteseinek kihirdetése után nyilatkozatot adott ki arról, hogy kilép a fesztiválból és tulajdonát az MTT-nek ajánlja fel. A színházi társaság elnöke Keszég László szerint döntésük hátterében az állt, hogy képviselőjüknek nem engedték, hogy a céget felügyelő bizottság tagja legyen, mivel úgy vélik a tulajdonosi jogkörük csorbult, nem kívánnak a fesztivál szervezésében részt venni.

Pécs önkormányzatát is megkerestük, egyelőre azonban annyit mondtak február első hetében tárgyalnak újra a POSZT jövőjéről addig nincs hivatalos álláspont a fesztivált illetően.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.