A cél az, hogy katarzis szülessen

Hangról hangra… az ifjúsági kóruséneklésért címmel nagyszabású eseménysorozatot indít az idén ötvenéves Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, vagyis a Kóta.

Izsó Zita
2020. 02. 27. 10:36
null
A Tömörkény István Gimnázium énekkara Fotó: Thaler Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hangról hangra… az ifjúsági kóruséneklésért címmel nagyszabású eseménysorozatot indít az idén ötvenéves Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, vagyis a Kóta az Emmi támogatásával. A programban kórustalálkozókat, minősítő hangversenyeket, továbbképzéseket, zenei nevelési konferenciákat tartanak. Emellett három kiemelt jelentőségű koncert is lesz: már­cius elsején a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében Nemzeti operák gyöngyszemei címmel tartanak egy nagyon különleges koncertet, Pécsett március 12-én ifjúsági kórusünnepet rendeznek, Szegeden pedig június 3-án Tóth Péter Pünkösdi kantáta című darabjának ősbemutatója lesz hallható.

Somos Csaba, a Kóta társelnöke és a március 1-jei hangverseny vezénylő karmestere a Magyar Nemzetnek elmondta, a Kóta legfontosabb küldetése, hogy a legkisebbektől a felnőttekig olyan élményben részesítsék az embereket, aminek köszönhetően a kórusművészet hagyománya új lendülettel, inspirációkkal gazdagodik.

– Ez a koncert jó példa arra, hogy nem hivatásos kórusok is létre tudnak hozni nagyszerű előadásokat, jelen esetben a MÁV Szimfonikus Zenekarral és a debreceni Kodály Kórussal együttműködve. Az esten Giuseppe Verdi, Georges Bizet és Erkel Ferenc remekművei hangzanak el, és a hivatásos zenekar és kórus köré csoportosulnak majd az általunk felkért együttesek szerte az országból – tette hozzá, és azt is elmondta, hogy korábban évtizedeken keresztül vezetett amatőr együttest, pályája mostani szakaszában pedig már tíz éve hivatásos kórus kar­igazgatója, ötödik éve vezeti a Nemzeti Énekkart. – Amatőr és hivatásos együttesnél is az a cél, hogy katarzis szülessen. Nem lesz ez másképp most sem – hangsúlyozta.

A Tömörkény István Gimnázium énekkara
Fotó: Thaler Tamás

A közel félszáz, szerte az országban tartott kórustalálkozó mellett a Hangról hangra program fontos része az énektanárok, énekesek és kóruskarnagyok szakmai fejlődésének biztosítása.

Ezért több olyan kiemelt esemény is kapcsolódik a rendezvénysorozathoz, mint például a XIV. Kodály-tábor, a Bárdos-szimpózium, a VIII. Szinkópa vegyeskari találkozó és kurzus, az Avizó karvezető kurzus, és a Tehetséggondozás Kodály szellemében című továbbképzés.

Emellett két kiemelt konferenciát is tartanak majd: az angol nyelvű Hold Fast to Dreams – Ragaszkodj az álmokhoz! – Nemzetközi zenei nevelési konferencia Kodály Zoltán módszereit mutatja be, a Szálljon fel énekünk… de hogyan? – XVI. Magyar karvezető konferencia a kórusvezetők egyik legjelentősebb éves szakmai találkozója.

Az eseménysorozat egyik kiemelt célja, hogy minél több ember érdeklődését felkeltsék az amatőr vagy professzionális kórusok és az éneklés iránt, és így megvalósuljon Kodály álma, az éneklő Magyarország. Somos Csaba elmondta, hogy a kórusművészetet éppen a március elsejeihez hasonló hangversenyekkel lehet népszerűsíteni, és olyan zenei repertoárral, ami könnyen befogadható, ugyanakkor igazi értéket képvisel. – Mindkét jelző igaz a márciusi koncert programjára. A célunk az, hogy minél többek érdeklődését felkeltsük, hiszen a részvétel egy énekkar munkájában nemcsak zenei élményt ad, hanem lelki táplálék is, és olyan jellemfejlesztő hatása is van, ami manapság felbecsülhetetlen érték – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.