Tökéletes indok egy kamarazenekar létezésére

Az Anima Musicae Kamarazenekar február 21-én a Zeneakadémia nagytermében ad koncertet David Grimal hegedűművész közreműködésével.

Izsó Zita
2020. 02. 21. 10:24
null
Legfőbb vágyuk, hogy minden koncertjükön megszólaljon az anima musicae, vagyis a zene lelke Fotó: Felvégi Andrea
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Anima Musicae Kamarazenekar február 21-én a Zeneakadémia nagytermében ad koncertet David Grimal hegedűművész közreműködésével. Az esten Mozart öt hegedűversenye hangzik majd el, aminek kapcsán G. Horváth László hegedűművész, az együttes művészeti vezetője elmondta, hogy Mozart tizenkilenc évesen a salzburgi zenekar koncertmestereként határozta el, hogy hegedűverseny írására szánja el magát. „Ez olyannyira megihlette, hogy egy évben írta mind az öt hegedűversenyét, ami önmagában is csodálatos. Ami viszont még szembetűnőbb a hegedűversenyek kapcsán, az a kézzelfogható alapélmény, hogy Mozart mint hegedűművész-koncertmester nagy valószínűséggel rögtön ki is próbálhatta, hogyan működnek az alkotásai. Legalábbis a zenekari szólamok páratlan összhangja, letisztult formája és változatos világa mindenképp arról tanúskodik, hogy Mozart egy gyakorlati, természetes primer élménnyel együtt fogalmazta meg mind a hegedűszóló, mind a zenekari szólamok tökéletesen világos és mégis ragyogóan ötletes zenei anyagait. Egy kamarazenekar számára Mozart öt hegedűversenye a létezése fontosságának tökéletes bizonysága” – hangsúlyozta.

Az Anima Musicae Kamarazenekar tíz éve alakult a Zeneakadémia néhány hallgatójából. G. Horváth László elmondta: legfőbb céljuk már a kezdetektől az volt, hogy létrehozzanak egy olyan baráti társaságot, közösséget, ahol a lehető legmagasabb szakmai színvonal elérése és szinten tartása mellett mindannyian azt az elvet tartják szem előtt, hogy egyetlen zenei hang vagy mozzanat sem lehet olyan fontos, hogy egymás lelkébe gázoljanak. „Egy olyan társaságot alkotunk, ahol tudjuk, hogy sikert nem egymáson keresztül, hanem egymással tudunk elérni. És legfőbb vágyunk, hogy minden koncerten megszólaljon az Anima Musicae, vagyis a zene lelke” – emelte ki.

Legfőbb vágyuk, hogy minden koncertjükön megszólaljon az anima musicae, vagyis a zene lelke
Fotó: Felvégi Andrea

A versenyművek szólistája a pénteki koncerten David Grimal hegedűművész lesz, aki elkötelezett kamarazenész, a nemzetközi klasszikus zenei élet sodró lendületű egyénisége, szólistaként a legnevesebb zenekarok – Orchestre de Paris, Orchestre Philharmonique de Radio France, Chamber Orchestra of Europe, Berliner Symphoniker – vendége. G. Horváth László elmondta, hogy nem először dolgoznak David Grimallal, és nagyon nagy öröm a zenekar számára, hogy ismét vele játszhatnak. „David egy igazi muzsikus. Játéktechnikája a mai kornak megfelelően elképesztően precíz, de mégis elég bátor ahhoz, hogy szabadjára engedje a benne feltörő zenét, és ebben az alkotói folyamatában igazán nagyon meghitt a partnerének lenni” – tette hozzá.

A február 21-i koncert után az Anima Musicae Pannonhalmán ad elő egy barokk műsort, amit egy nappal később a budapesti Kálvin téri református templomban is bemutatnak, ezt követően pedig a MOM Kulturális Központban Áthallások címmel összművészeti produkciót tartanak, ahol a szokásos klasszikus vonós kamarazenekarunk mellett egy népzenész banda, egy jazztrió és egy költő is fellép. Az izgalmas vállalkozás után jön ismét a Budapest Quartet Weekend, közben pedig számtalan ifjúsági és kisebb kamarakoncert. „Szeretnénk minél több varázslatos, felejthetetlen pillanatot adni úgy a közönségnek, mint saját magunknak is a koncertjeinken” – hangsúlyozta G. Horváth László.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.