Civil galériák a lakásokban

Mivel legtöbbünk otthonában fellelhető több képzőművészeti alkotás, ezért a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. elindította #otthonunkműtárgya kezdeményezését.

Magyar Nemzet
2020. 03. 26. 17:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel legtöbbünk otthonában fellelhető több képzőművészeti alkotás, ezért a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) elindította #otthonunkműtárgya kezdeményezését. Arra kérik az érdeklődőket: mutassák meg, milyen festmények, szobrok, egyéb műalkotások díszítik lakásaikat.

A MANK úgy véli: a jelenlegi járványügyi vészhelyzetben felértékelődnek az otthoni műalkotások. Terveik szerint naponta bepillantást engednének egy-egy lakásban tartott „műgyűjteménybe”, illetve saját műtárgy-állományukat is szeretnék megismertetni az érdeklődőkkel. Ezért mindenkit arra buzdítanak: töltsék fel saját közösségi felületeikre ezeket az alkotásokat néhány mondat társaságában, hogy mit jelentenek azok a tulajdonosok számára.

A MANK másik kezdeményezése a #maradjotthonalkotni. Ebben fiatal művészeket kérnek arra, hogy rövid videóban mutassák be alkotói műhelyüket, éppen készülő alkotásukat. A művészek ugyanis otthon is művészek, folytatják munkájukat a járvány dacára.

S mert nem javasolt a kinti tartózkodás, a másokkal való fizikai érintkezés, azért a MANK Galériában rendezett Richter Sára kiállítás anyagát virtuálisan elérhetővé tették a www.alkotomuveszet.hu oldalon. A Kötelék című tárlatán a textilművész különleges gondolati és képi világot teremt rusztikus, régi vásznain. Alkotásai életről, kötődésekről, családról, női és férfi szerepekről, a körülöttünk lévő környezet változásáról szólnak. Nemcsak üzeneteikben, látványukban szintén egyedülállóak a művész textiljei, mivel azok nem hagyományos kézimunkák, sokkal inkább fonállal „rajzolt” és növényi festékkel színezett ábrázolások.

(Richter Sára textilművésszel készült interjúnk ide kattintva olvasható el)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.